Uhapšeni zbog sumnje da su fiktivnim uplatama oštetili banku za 15 miliona dinara

Četiri osobe su uhapšene jer se sumnja da su vršile uplate sa računa različitih inostranih firmi na svoje račune u jednoj banci, a potom iste stornirali i na taj način oštetili banku za više od 15 miliona dinara, saopštio je MUP.

Uhapšeni su N. R. (1974), R. C. (1978) iz Kraljeva, N. J. (1996) iz Čačka i J. R. (1974) iz Beograda, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, prevara i pranje novca.

Sumnja se da su oni, tokom aprila ove godine, vršili fiktivne uplate sa računa različitih inostranih firmi na svoje račune u jednoj banci, a potom iste stornirali. Uplate su vršili preko kloniranih virtuelnih POS terminala pomoću kojih su uplate prikazane kao stvarne, odnosno nije prikazano da su uplate stornirane.

Potom su oni, kako se sumnja, taj novac prebacivali na druge bankarske račune u inostranstvu ili ih podizali sa bankomata pre nego što je banci koja im je omogućila korišćenje novca stigla potvrda o povraćaju sredstava odnosno obaveštenje da su uplate bile stornirane.

Na taj način je banka oštećena za više od 15.000.000 dinara.

Policija je prilikom pretresa stanova i drugih prostorija koje su osumnjičeni koristili pronašla i oduzela informatičku opremu za koju se sumnja da je korišćena za izvršenje ovih krivičnih dela, kao i tehničku i informatičku robu za koju se sumnja da je kupljena od ovog novca.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">