Uskoro početak kontinuirane proizvodnje u Živinoproduktu

Klanica Živinoprodukt u Ristovcu kod Vranja bila je u stečaju, menjala više puta vlasnike i zakupce. Iz stečaja je klanicu kupila firma "Dobrovoljci" pre dve godine, uložili su oko milion evra u tehnologiju, zaposlili 16 radnika.

Završavaju pripreme za početak kontinuirane proizvodnje, probna je urađena. U toku je renoviranje i remont tovnih kapaciteta. Živinopriodukt u svom sastavu ima farme na više lokacija, većina je u lošem stanju. Kapacitet klanice je 42.000 komada živine dnevno, a fokus tržište regiona.

"Dobili smo izvozni broj, imamo sve neophodne standarde, sada radimo na tome da implementiramo i najviše standarde koji postoje u oblasti hrane tako da mislimo da ćemo da dostignemo nivo koji zaslužuje da ima jedna klanica u Srbiji", kaže Saša Radović, direktor Živinoprodukta.

Zaposlili su 16 radnika, to su uglavnom meštani Ristovca i okolnih sela, koji su pre desetak godina radili u istoj firmi. Do kraja godine, najavljuju, biće posla za još 50 radnika.

"Znam da je dobra fabrika, da sam ranije radio isto ovde, meni se sviđa pošto sam meštanin, blizu posao, blizu svega", navodi radnik Srđan Stanković.

"Za sve nas meštane, okoline, ovo će mnogo da znači, jer će ova firma mnoge porodice da hrani", navodi radnica Jelena Dragić. 

Proces proizvodnje je automatizovan, novi vlasnici su uložili do sada milion evra, u tehnologiju, remont rashladnih sistema, farme. U sastavu klanice je i kafilerija, za preradu otpada.

"Kafilerija je internog tipa, tu se sav otpad od klanja životinja kategorije tri prerađuje u prerađeni protein životinjskog porekla, to je izuzetna prednost objekta i najbolji način rešavanja problema tog klaničnog otpada", rekao je tehnolog Srećko Jordanović. 

Imaju sopstvene rezervoare za vodu i postrojenje za preradu otpadnih voda, iz dva dela, za prečišćavanje i filtriranje.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво