Sabit Geci pozvan u Hag, "Veliki gazda" ponovo pred sudom

Jedan od osnivača OVK i osuđeni ratni zločinac, Sabit Geci, dobio je poziv za saslušanje u Specijalnom tužilaštvu u Hagu za 30. januar. Geci, poznat i po nadimku "Veliki gazda" pominjan je u bezmalo svim istragama o ratnim zločinima nad Srbima, a prvi je od komandanata OVK koga je uhapsila policija Unmika.

Nekadašnji lokalni komandant Oslobodilačke vojske Kosova, Sabit Geci pozvan je da se 30. januara pojavi pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK u Hagu, javljaju kosovski mediji.

Za sada, međutim, nije poznato u kojem svojstvu će se Geci naći pred istražiteljima suda, ali su zapadne diplomate u više navrata upozoravale da je "Veliki gazda", kako su ga zvali posle rata na Kosovu, jedan od "izvesnih" optuženika u procesu koji će se voditi na osnovu izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Sabit Geci je 2011. godine osuđen na 15 godina zatvora zbog zlostavljanja zatvorenika u logorima Kukeš i Cakan na severu Albanije tokom 1998-1999. godine.

Geci je, tokom rata, bio komandant vojne policije OVK, a slovio je za jednog od bliskih saradnika Hašima Tačija, kao i važna karika u komandnom lancu OVK.

Odmah posle sukoba 1998/99. godine, Sabit Geci je u nekoliko navrata ulazio u sukobe sa Unmik policijom, pa je u oktobru 2000. godine uhapšen zbog reketiranja i pretnji, zbog čega je, godinu dana kasnije, i osuđen na pet godina zatvora.

Gecija je Unmik policija uhapsila posle pucnjave u prištinskom noćnom klubu "Majami bič", posle čega je usledila obimna akcija tokom koje je pretreseno čak 13 objekata i uhapšeno još 25 osoba.

Prema izveštajima Unmik policije, Geci je, uz još jednog bivšeg komandanta OVK Rustema Mustafu "Remija", godinama naplaćivao "reket" vlasnicima prištinskih lokala, a pretio je i novinaru lista Koha ditore.

broj komentara 0 pošalji komentar