Eksplozija u autobusu na Dedinju, povređeno šest putnica

Pet putnica je lakše, a jedna teže povređena prilikom eksplozije boce za vazduh u vozilu javnog gradskog prevoza na liniji 78, u vlasništvu firme "Ariva litas".

U eksploziji koja se oko 11.00 dogodila u Ulici Neznanog junaka na Dedinju povređeno je šest putnica.

Jedna žena ima teže povrede glave pošto joj je boca pala na glavu. Ta putnica je smeštena na Odeljenje neurohirurgije KCS i nije životno ugrožena

Drugoj ženi je slomljena ruka, a ostale imaju posekotine od stakla. 

Eksplodirala je boca za vazduh koja se nalazila iznad srednjih vrata u krovu autobusa na liniji 78, koja saobraća od Banjice do Zemuna.

Od eksplozije je potpuno uništen srednji deo autobusa, popucala su sva stakla. Oko autobusa se vide tragovi ukazivanja prve pomoći.

Boca koja je eksplodirala reguliše otvaranje i zatvaranje vrata, kočnice i vazdušne jastuke autobusa.

Kako su nam rekli stručnjaci, ta boca ima tzv. reducir ventil koji reguliše pritisak u autobusu i ne dozvoljava da se on poveća iznad dozvoljene granice.

Uvid u kretanje pritiska ima i vozač na kontrolnoj tabli.

Kako javlja reporter RTS-a, kompresor je pukao po šavu, a takvih slučajeva je bilo i ranije.

Pošto se ove boce ugrađuju fabrički, moguće je da je reč o fabričkoj grešci.

Dalja istraga će utvrditi šta je dovelo do eksplozije.

Ovaj autobus je, inače, star četiri godine, prošao je redovan tehnički pregled.

Na teren su izašle tri ekipe Hitne pomoći.

Nije bilo obustave saobraćaja u tom delu grada. 

Uviđaj je završen.

broj komentara 8 pošalji komentar
(sreda, 31. jul 2019, 09:28) - anonymous [neregistrovani]

danak u krvi

ovo je postalo pravilo,bez povredjenih i poginulih nema dana,postali smo lider na balkanu u saobracajnim ne srecama.strasno.

(utorak, 30. jul 2019, 20:02) - Rile [neregistrovani]

Boca

Svaki kompresor ima na sebi ili na produzetku dalje instalacije ventil koji sluzi da se otvori ukoliko dodje do prevelikog pritiska br1.Pod br 2 kontrola i zamena filtera susaca za vazduh ili sam tkz ris ventil.Susac vazduha se menja i leti a ne samo kada zaledi, plus malo mehanicara da sve postignu.

(utorak, 30. jul 2019, 15:24) - anonymous [neregistrovani]

Standard

Vas troica bolje da niste komentarisali.O tim ventilima što pišete to jednostavno ne postoji na autobusu. On ograničava pritisak na samom kompresoru podizanjem ventila, tek posle toga dolazi do "reducir ventila" to je u suštini sastavni deo sušača.A sam vozač i nema baš nekakav uvid u pritisak jer je to na novijim busevima u drugom planu.Može na jednostavan način da vidi nizak pritisak ali kad je nizak pritisak autobusće i sam da se zaustavi čak i bez vozača.Bus je Turski i to je za očekivati, jednostavno se radi bez proračuna.Te iste boce za vazduh ugrađuje na isto mesto i IKARBUS po meni ne na baš dobro mesto ali eto njima nepucaju...

(utorak, 30. jul 2019, 15:00) - Drmr [neregistrovani]

Sav

Pukla po savu?Ne puca po savu nego pored,ko se razume u varove,znace zasto je tako.

(utorak, 30. jul 2019, 14:15) - anonymous [neregistrovani]

Autobus

Jel to Turski autobus? Vidi se da je skoro nov. Najbolja pneumatika je iz Petoletke iz Trstenika. Poz iz Vojvodine.

(utorak, 30. jul 2019, 14:09) - anonymous [neregistrovani]

Komentar

Koliko sam upućen kompresor radi non-stop dok radi motor i puni ovu bocu kompresovanim vazduhom.Na boci se nalazi regulator koji povremeno ispušta višak zraka iznad maksimalnog pritiska i to svi možemo čuti kada stojimo pored busa ili u busu tako što se čuje povremeno naglo ispuštanje viška zraka.U ovom slučaju je najvjerovatnije zakazao ovaj regulator.Nesreća se mogla izbjeći tako što bi vozač koji ispred sebe na kontrolnoj tabli ima kazaljku pritiska u boci, isključio motor čim bi vidio da je pritisak prešao u crveno područje.Dakle, ili vozač nije pratio kazaljku pritiska ili kazaljka nije bila ispravna.Pritisak iz ove boce reguliše kočnice, jastuke amortizera (za udobniju vožnju) i otvaranje i zatvaranje vrata.

(utorak, 30. jul 2019, 13:14) - Воронцов [neregistrovani]

Довољно је било да је неисправан сигурносни вентили

Ако још не постоји уређај који искључи компресор када постигне радни притисак и још не функционише сигурносни вентил експлозија је неизбежна.

(utorak, 30. jul 2019, 12:10) - Боки [neregistrovani]

Ух гадно

Баш опасно, само да се ти повређени опораве, велика срећа да није више страдалих.
У овим ситуацијама увек чујемо када се нешто деси, а врло ретко резултате истраге или неким чудом ко сноси одговорност. Ево, нпр. зна ли се како је недавно она жена "испала" из аутобуса у БГу? Уопште ми то није јасно?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">