Haradinaj ćutao pred sudom u Hagu

U Specijalnom sudu za ratne zločine koje su počinili pripadnici OVK sa sedištem u Hagu saslušan je premijer prištinskih institucija u ostavci, Ramuš Haradinaj, koji je poziv dobio kao osumnjičeni.

Haradinaj je novinarima ispred zgrade tužilaštva rekao da je na saslušanje pozvan kao osumnjičeni i da mu je tužilaštvo savetovalo da ne govori o toku ispitivanja.

"Pravni savet je bio da ne ulazimo u druge rasprave, već da se branim ćutanjem. Ne znam što su me pozvali, hteo sam objašnjenja za moju ulogu u OVK", rekao je Haradinaj prištinskim medijima u Hagu koji prate njegov odlazak u sud.

"Ispunio sam zakonsku obavezu kao osumnjičeni. Dobio sam pravni savet da ne govorim za ono što su me pitali. To su zakonske procedure koje ne skrivaju nešto od javnosti, ali kako mi zakon ne dozvoljava ... ", dodao je Haradinaj.

Istakao je da će se vratiti na Kosovo, kao i sve druge kolege u politici, da služi građanima. 

Haradinaj se u tužilaštvu zadržao oko sat vremena.

Novinari nisu mogli da prisustvuju ispitivanju niti mogu da uđu u zgradu tužilaštva, jer je istraga zatvorena za javnost.

Nije poznato za koje se zločine sumnjiči, jer tužilaštvo odbija da saopšti informacije o tome, naglašavajući da istraga nije javna.

Prethodno, sud je saslušao bivšeg kosovskog predsednika i portparola OVK, Jakupa Krasnićija, preneli su prištinski mediji. 

Kosovo pres prenosi da Krasnići nije rekao da li ga je Specijalno tužilaštvo pozvalo kao svedoka ili osumnjičenog, ne navodeći ni da li je Krasnićijevo saslušanje u tom sudu završeno ili će biti nastavljeno i sutra. 

Specijalizovno tužilaštvo kojim od septembra prošle godine rukovodi američki tužilac Džek Smit nadležno je za istraživanje ratnih zločina počinjenih na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2000. godine.

Prema Zakonu o Specijalizovanim većima i Specijalizovnom tužilaštvu, prilikom ispitivanja, Haradinaj je najpre upoznat sa svojim pravima, među kojima je i pravo da ne iznosi odbranu – da se brani ćutanjem, što je kosovski premijer  i iskoristio.

Da se odlučio da iznese svoju odbranu, to je moglo da potraje dan, dva u zavisnosti od toga šta bi imao da kaže.

broj komentara 20 pošalji komentar
(četvrtak, 25. jul 2019, 07:34) - anonymous [neregistrovani]

Mozda

je on bio u Hag kako bi mu neko od njegovih "pravnih" savetnika dao spisak 20-tak svedoka protiv njega...Zaista bi sada trebalo podignuti bezbednost tih ljudi na najvisi moguci nivo...TZV. medjunarodnoj zajednici vise odavno nista ne verujem...

(sreda, 24. jul 2019, 21:51) - anonymous [neregistrovani]

Кадије

Ал су га испитали ! Они се испричали а он ћутао. И све су сазнали. Па шта су га звали уопште. Јој брате која спрдња.

(sreda, 24. jul 2019, 17:33) - anonymous [neregistrovani]

Tuzilac

Tuzilac ga tuzi, tuzilac ga savetuje da cuti. Majko zemljo gde mi zivimo?

(sreda, 24. jul 2019, 16:55) - Ravnogorac [neregistrovani]

Haradinaj

Pravno gledano ima zakonsko pravo da cuti dok mu postavljaju pitanja i ispituju.Cemu sva uzbuna oko toga?Mnogi se tako brane,jer svaka njegova izgovorena rec,moze biti upotrebljena protiv njega.

(sreda, 24. jul 2019, 16:16) - Drmr [neregistrovani]

Srbine iz Nemacke

Haradinaja nije savetovao sud u Hagu da cuti,savetovao ga njihov sud u Pristini.

(sreda, 24. jul 2019, 15:16) - anonymous [neregistrovani]

hag

kakav je to sud u kojem te oni koji te isledjuju savetuju da ćutiš. Jedino ako mu tužioci nisu ujedno i advokati. Trebala bi naša država da interveniše.

(sreda, 24. jul 2019, 14:59) - anonymous [neregistrovani]

Moje vidjenje

Mislim da njemu nije tuzilastvo sve zabranilo. Mozda nesto osnovno,ali su njemu advokati zabranili da bilo sta kaze. Oko toga je neka zavrzlama,a to je bitna razlika. Samo,ako se vec branio cutanjem, onda je trebalo da ga zadrze do daljeg. A i on je vrlo konfuzan oko toga,sto nije ni cudo imajuci u vidu njegov nivo. Mozda se ja nadam da je bilo tako,sto je za svakog optuzenog mnogo teze, a ako je ovako kako je on nepismeno objasnio,to ne valja za pravdu.

(sreda, 24. jul 2019, 14:48) - milance [neregistrovani]

sudjenje

mi da smo neka drzava on a i svi ostali odavno bi bili dva metra pod zemljom i mirisali cvece odozdo.

(sreda, 24. jul 2019, 14:19) - anonymous [neregistrovani]

Суд затворен за јавност?

Србима судили пред камерарма. Затворени, тајни судови су фашистички методи дељења ”(не)правде”.

(sreda, 24. jul 2019, 14:06) - Makedonec [neregistrovani]

Cutanje

Nisu ga tuzioci savetovali da cuti.To su uradili negovi branioci.Tuzioci su ga samo poucili ( to je, uostalom, njihova zakonska obaveza) da ima pravo svoju odbranu da da i cutanjem. To je, prema tome, njegovo pravo koje on moze, ali i ne mora, da iskoristi. U konkretnom slucaju, kao sto vidimo, Haradinaj je to svoje pravo iskoristio.