Slučaj "Tehnohemija" – preinačena presuda, svi oslobođeni optužbi

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je osuđujuću presudu i pravosnažno oslobodio od optužbi bivšeg direktora Agencije za privatizaciju Miodraga Đorđevića i još dvoje njegovih saradnika za zloupotrebe službenog položaja u vezi sa prodajom "Tehnohemije" 2005. godine.

"Tehnohemija" je, inače, jedan od 24 slučaja privatizacija koje je svojevremeno kao sporne označio Savet za borbu protiv korupcije. 

Ovom odlukom Apelacionog suda, pored Đorđevića pravosnažno su od optužbi oslobođeni članovi Komisije za kontrolu ugovora o prodaji iz Agencije Aleksandar Vučetić i Ljiljana Mlađan.

Oni su bili osuđeni na dve i po i dve godine zatvora uz meru zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti u roku od pet godina, ali je ta odluka pravosnažnom presudom poništena.

U obrazloženju Apelacionog suda navodi se da nije dokazano da su okrivljeni izvršili krivično delo u saizvršilaštvu "jer nije dokazano postojanje umišljaja kod okrivljenih koji bi obuhvatio njihovu svest o bitnim obeležjima krivičnog dela koje im je optužnim aktom stavljeno na teret".

Oni su bili optuženi da su zloupotrebili službeni položaj jer su prilikom kontrole ispunjenja ugovornih obaveza iz ugovora o prodaji koji je Agencija za privatizaciju zaključila sa kupcem preduzeća "Tehnohemija" – kupcu Ristu Gojkoviću pribavili imovinsku korist od 25.590.000 dinara, ne vršeći kontrolu izvršenja obaveze iz ugovora o prodaji.

broj komentara 0 pošalji komentar