Uhapšene dve grupe osumnjičenih za trgovinu ljudima i prostituciju

Osam osoba uhapšeno je u dve odvojene akcije zbog sumnje da su trgovali ljudima i posredovali u prostituciji.

Uhapšeni J. N. (1975), G. N. (1969), M. N. (2000), K. N. (1995) i B. D. (1973) terete se a su od sredine avgusta 2018. do sredine maja 2019. godine, na teritoriji Beograda, organizovali kriminalnu grupu koja se bavila trgovinom ljudima i posredovala u prostituciji i drugim delima, saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Članovi te organizovane kriminalne grupe, koju je, kako se sumnja, predvodila J. N., terete se da su koristeći teške prilike devetnaestogodišnje devojke, doveli je u zabludu da im je član porodice i potom je, zloupotrebivši njeno poverenje, vrbovali da se bavi prostitucijom. 

Kako se sumnja, u tu svrhu su organizovali prevoz, predaju i njenu seksualnu eksploataciju, pritom je držeći pod kontrolom i u strahu uz povremenu upotrebu sile i pretnje, saopštio je MUP.

Takođe se sumnja da su organizator i pripadnici kriminalne grupe pribavili imovinsku korist u višemilionskom iznosu, ističe se u saopštenju Tižolaštva za organizovani kriminal.

Nakon saslušanja osumnjičenih, tužilac za organizovani kriminal doneće odluku o daljem toku krivičnog postupka.

U drugoj akciji uhapšeni su Z. N. (1977), M. R. (1981) i A. S. (1997) zbog sumnje da su trgovali ljudima na štetu dve osobe.

Terete se da su na teritoriji Beograda tokom 2015. godine tada maloletnu devojku korišćenjem njenih teških prilika vrbovali da se bavi prostitucijom, obećavajući joj obezbeđen smeštaj, hranu, kao i droge, navodi se u saopštenju MUP-a.

Potom su je, kako se sumnja, uz silu i pretnju, primoravali na svakodnevnu prostituciju, a na isti način su tokom 2018. godine vrbovali dvadesetdevetogodišnju devojku.

Njima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Hapšenja su izvršili službenici Uprave kriminalističke policije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, Odeljenja za suzbijanje trgovine ljudima i krijumčarenja ljudi u koordinaciji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal u Beogradu i Višim javnim tužilaštvom u Beogradu.

broj komentara 0 pošalji komentar