Produženo prisluškivanje Karadžićevih razgovora

Sekretarijat Mehanizma za krivične sudove u Hagu odlučio je da produži prisluškivanje telefonskih razgovora Radovanu Karadžiću do 5. juna, kao i da se preslušaju svi razgovori, počeviši od 26. aprila.

Ovo ograničenje je prvobitno trebalo da se završi 6. maja i trebalo je da traje narednih sedam dana, a povod je istraga zbog neodobrenog telefonskog uključenja Karadžića iz haškog pritvora na tribinu koja je održana 3. maja u Srpskoj kući u Podgorici.

Sekretar Mehanizma sumnja da je Karadžić telefonskim pozivom bez odobrenja nadležnih u pritvorskoj jedinici prekršio Pravilnik o posetama i komunikaciji, te da je u interesu istrage i pravde da se vreme prisluškivanja prolongira.

Iz tog razloga naloženo je da komandir pritvorske jedinice presluša sve njegove neodobrene telefonske razgovore od 26. aprila do 5. juna, saopšteno je iz Haga.

Žalbeno veće Mehanizma u Hagu osudilo je 20. marta Karadžića na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja.

Ovom pravosnažnom odlukom preinačena je prvostepena presuda Tribunala u Hagu kojom je u martu 2016. godina bio osuđen na 40 godina.

Karadžić još uvek nije premešten u zatvor u kojem će služiti kaznu i nalazi se u pritvorskoj jedinici Mehanizma koji je nasledio Haški tribunal.

Karadžić je prilikom uključenja u tribinu, prema pisanju medija, poručio Srbima u Crnoj Gori da budu strpljivi, tolerantni i da imaju razumevanja prema Crnogrocima koji imaju krizu identiteta, napominjući da se identitet naroda stvara stotinama, a nekad i hiljadama godina.

Tribinu u Srpskoj kući organizovali su Srpski nacionalni savet i Srpski informativno-kulturni centar "Sveti Sava", a u trenutku telefonskog poziva iz Haga, na tribini je govorio prvi predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik o stvaranju Republike Srpske.

broj komentara 0 pošalji komentar