Za ubistvo Ćuruvije pripadnicima DB-a po 20 i 30 godina zatvora

Specijalni sud u Beogradu osudio je na kazne od po 30 i 20 godina zatvora četvoricu optuženih pripadnika nekadašnjeg Resora državne bezbednosti zbog ubistva vlasnika i novinara "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije.

Tadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković i tadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora, a pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić na po 20 godina zatvora.

Radonjiću i Romiću se u kaznu uračunava vreme koje su proveli u pritvoru i kućnom pritvoru.

Ova presuda nije doneta jednoglasno, već preglasavanjem sudija u tročlanom veću odnosom 2:1. Na ovu odluku suda, i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Iz presude Specijalnog suda proizlazi da je Slavka Ćuruviju ubilo N. N. lice, a da su mu osuđeni pripadnici nekadašnje Državne bezbednosti za to pripremili "teren".

Naime, umesto Miroslava Kuraka koji se u optužnici pominje kao direktni izvršilac ubistva, nije u presudi pomenut kao takav, već nepoznato lice (N. N.), čiji identitet nije utvrđen.

Iz toga proizlazi da sud smatra da tužilaštvo nije dokazalo da je Kurak pucao.

Presuda optuženima je izrečena nakon tačno 20 godina od ubistva Ćuruvije i to je prva presuda za ubistvo jednog novinara, dok ostala ubistva, između ostalog Dade Vujasinović i Milana Pantića, nisu još ni rasvetljena.

Tokom suđenja za ubistvo Ćuruvije saslušano je više od 100 svedoka i održano je preko 90 glavnih pretresa.

Marković je osuđen zbog krivičnog dela podstekavanje na teško ubistvo, a Radonjić, Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Radomir Marković u zatvoru već služi kaznu od 40 godina zatvora zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. godine, a kako se u srpskom pravnom sistemu kazne ne sabiraju, ostao je osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Miroslav Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Milan Radonjić i Ratko Romić su od jula 2017. u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Njima je danas produžena mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor (nanogvicu) odnosno kućni pritvor.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, u dvorištu ispred ulaza u zgradu gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

Izricanju presude u Specijalnom sudu pored više desetina novinara prisustvovali su i predstavnici novinarskih udruženja, generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i urednik Informativnog programa RTS-a Nenad Lj. Stefanović.

Bujošević je radio je u Evropljaninu sa Ćuruvijom, dok je Stefanović sa njim radio u listu Borba.

broj komentara 13 pošalji komentar
(petak, 05. apr 2019, 13:47) - anonymous [neregistrovani]

U redu

Sve je u redu ali ko je nalogodavac tog ubistva?Ista priča kao i kod Djindjica.Neko je to morao da naredi .

(petak, 05. apr 2019, 13:00) - anonymous [neregistrovani]

NATO

Ovo je nas doprinos godisnjici NATO.Bruka i sramota.Dvadeset godina traganja a tek ih sad nasli.I koga su nasli.Neverovatno.

(petak, 05. apr 2019, 12:39) - anonymous [neregistrovani]

Dokazi?

Pravda mora da bude zadnja ali zivot jednog coveka si nikad ne moze vratiti niti nadoknaditi. Samo se pitam, dali posle toliko godina postoje cvrsti dokazi koji 100% dokazuju ko, kako i zasto, ili je cilja da se samo to jednom zavrsi. Plasim se da ce kroz nekoliko godina istarga ponovo da se pokrene pa sve iznova. Bez obzira na prethodne kazne nekim pociniocima, mislim da cvrsti dokazi moraju da postoje. Ne daj boze da su pocinioci jos na slobodu i da se o njima nista i ne zna.

(petak, 05. apr 2019, 12:34) - anonymous [neregistrovani]

Niko

nema pravo da u najtezim vremenima jednog naroda pravi razdor u istom, bogacenja radi.Delovi novinarstva i politikanstva su na ivici varvarstva ali ne treba ubijati nego suditi.

(petak, 05. apr 2019, 12:12) - milan [neregistrovani]

Dokazi

Ako su dokazi nepobitni, onda je šteta što nisu osuđeni
doživotno. Ali, i to je dobro. Pravna država deluje.

(petak, 05. apr 2019, 12:11) - anonymous [neregistrovani]

Цвет у коси

А другарица Мира са својим купљеним азилом у "братској" Русији? Шта је са њом? А да, скинута са црвене потернице интерпола и укинута јој је пресуда. Живела правда!

(petak, 05. apr 2019, 11:49) - anonymous [neregistrovani]

Sam

Ko je naručio ubistvo ? Nisu oni to uradili iz čiste dosade ili ljubavi prema Slobi, Miri i Jugoslaviji.

(petak, 05. apr 2019, 11:39) - anonymous [neregistrovani]

Sabiranje

Trebalo bi sabirati kazne, za svako krivicno delo posebno.

(petak, 05. apr 2019, 11:26) - anonymous [neregistrovani]

Nisam ja odavde

Ali nisam ubedjen u pravdu posle skoro 20 godina. Nisam ubedjen ni u nase pravosudje. Sve mi to nekako....A voleo bih da je sve jasno dokazano.

(petak, 05. apr 2019, 11:00) - anonymous [neregistrovani]

Sramota

Ajd bre ljudi,zar toliko godina robije ,a da niste sigurni da su ga ubili???
Eeeh ludosti vase...