Svedočenje Radosavljevića o ubistvu braće Bitići

Bivši komandant Žandarmerije Goran Radosavljević Guri rekao je na suđenju za ubistvo braće Bitići da je za njihovo ubistvo saznao nakon što su pronađene grobnice u Petrovom Selu i leševi među kojima su bila i tela braće Bitići. Legija odbio da svedoči.

Bivši komandant Žandarmerije Goran Radosavljević Guri je pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu rekao da je bio rukovodilac obuke u Nastavnom centru MUP-a u Petrovom Selu gde su braća Ili, Agron i Mehmet Bitići ubijeni 9. jula 1999. godine, ali da o zločinu nema neposrednih saznanja.

"O ubistvu sam saznao posle dužeg vremena na kolegijumu MUP-a Srbije kada su pronađene masovne grobnice i leševi među kojima su bila i tela trojice američkih državljana albanskog porekla", posvedočio je Guri.

Bivši komandant Žandarmerije je rekao da mu je krajem jula tadašnji načelnik Resora javne bezbednosti i haški optuženik Vlastimir Đorđević preneo da "su imali obavezu koju je tadašnji ministar policije Vlajko Stojiljković nametnuo i da je to završio sa njegovim pomoćnikom (prvooptuženim) Sretenom Popovićem".

Popović mu je, kako je naveo, kasnije ispričao da ga je zvao Đorđević i da mu je preneo da treba da preuzme tri osobe iz zatvora u Prokuplju i preveze ih do Nastavnog centra u Petrovom Selu gde će ih preuzeti pripadnici MUP-a Srbije.

Radosavljević je naveo da je tek po otkrivanju grobnica to povezao sa ubistvom braće Bitići i da "niko osim tadašnjeg ministra policije to nije mogao da organizuje".

Radosavljević je naveo i da je u kamp u Petrovom Selu gde se izvodila obuka za posebne jedinice policije "dolazio na par sati ili dan" i da se nije duže zadržavao, jer je kao pomoćnik komande štaba MUP-a u Prištini često bio na Kosovu.

Bivši komandant Žandarmerije je potvrdio da je dolazio u kamp sa ćerkom i da je jednom prilikom, nekadašnji komandant za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija njegovu ćerku vratio helikopterom za Beograd.

O otkazu u MUP-u

Na pitanje zbog čega je dao otkaz u MUP-u, Radosavljević je ispričao da je to usledilo nakon predaje Ulemeka maja 2004. godine, kada mu je bivši ministar policije Dragan Jočić usmeno naredio da Ulemeka, tada optuženog za ubistvo premijera Zorana Đinđića umesto u zatvor, dovede u prostorije MUP-a.

"Kada sam tražio pismeno (naređenje) on mi je rekao: ti si profesionalac, znaš da je usmeno naređenje isto što i pismeno", posvedočio je Radosavljević navodeći da je nekoliko meseci nakon toga čuo da će protiv njega biti podneta krivična prijava zbog toga što je prekršio zakon.

Radosavljević je rekao da mu je posle izvesnog vremena funkcioner MUP-a Milivoje Mirkov tražio da odgovori na pitanja: da li je bio vođa terorističke organizacije koja je pripremala ubistvo premijera Vojislava Koštunice i u kakvoj je vezi sa ambasadom SAD i američkim obaveštajcima.

Kako je naveo, Mirkov ga je pitao i u kavim je odnosima sa generalom Milanom Obradovićem i da li planira da se nasilnim putem vrati na mesto komandanta Žandarmerije.

Radosavljević je rekao da je odbio da odgovori na ta pitanja i da je tada dao otkaz u MUP-u.

Za pomaganje u ubistvu trojice američkih državljana albanskog porekla pored Sretena Popovića optužen je i Miloš Stojanović.

Popović i Stojanović se terete se da su braću Bitići lišili prava na pravično suđenje tako što su ih predali nepoznatim pripadnicima MUP-a Srbije koji su ih 9. jula 1999. godine ubili pucajući im u potiljak.

Posle Radosavljevića kao svedok trebalo je da bude saslušan Milorad Ulemek Legija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво