Zatvor za Miroslava Miškovića zbog utaje poreza

Specijalni sud u Beogradu proglasio je krivim Miroslava i Marka Miškovića za utaju poreza. Miroslav Mišković je osuđen na dve i po godina zatvora i osam miliona dinara, a Marko Mišković na godinu dana kućnog zatvora i takođe osam miliona dinara.

Tročlano veće sudija osuđujuću presudu je donelo većinom glasova, što znači da jedan od sudija nije bio saglasan. Miroslav i Marko Mišković i Milo Đuršaković su ranije zbog nedostatka dokaza pravosnažno bili oslobođeni optužbi da su zloupotrebama oštetili putarska preduzeća.

Miroslav Mišković je osuđen na dve i po godine zatvora i osam miliona dinara, zbog pomaganja sinu da utaji porez po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća, od 320 miliona dinara.

Marko Mišković je zbog utaje pomenute sume osuđen na godinu dana kućnog zatvora i takođe osam miliona dinara. On mora da uplati 320 miliona dinara u budžet države Srbije na ime neizmirenih poreskih obaveza.

Odbrana presudu smatra političkom, a tako, je, kažu i skrojeno sudsko veće.

"Veće nije donelo odluku jednoglasno nego 2:1. Potpuno je jasno da je protiv ove presude bio sudija Mirković. a da su ostala dva člana veća već doneli odluku za koju sam rekao da je to nepostojanje hrabrosti da se primeni zakon", kaže Zdenko Tomanović, advokat Miroslava Miškovića. 

Vlasnik Nibens grupe, koji je učestvovao sa Miškovićima u poslu sa putarskim preduzećima Milo Đuršaković osuđen je na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora i tri meseca i šest miliona dinara.

Đurašković i njegovi saradnici krivi su za štetu nanetu kruševačkom preduzeću FAM, i u roku od tri meseca moraće da solidano da nadoknade dve milijarde i 800 miliona dinara.

Sud navodi da su za taj deo presude ključni bili iskazi finansijskih veštaka.

"Šta možemo da očekujemo ako sud ponavlja prvostepenu presudu sa nedostatkom jednoglasnosti, a to je da će apelacija ovog puta doneti definitivno oslobađanje", kaže Zoran Ateljević, advokat Mila Đuraškovića. 

Ostali saradnici su osuđeni na kazne od šest meseci do tri godine zatvora i novčane kazne. Svima će biti uračunato vreme provedeno u pritvoru, javila je reporterka RTS-a sa lica mesta.

Na presudu koju je sud doneo, tužilaštvo za organizovani kriminal i odbrana imaće pravo žalbe.

To je druga prvostepena presuda u ovom slučaju, pošto je prvu 2017. godine delimično ukinuo Apelacioni sud i naložio da se ponovi suđenje.

Miroslav Mišković nije prisustvovao izricanju presude, jer nije ni obavezan da to učini, dok su njegov sin i Đurašković došli da odslušaju izricanje.

Đuraškoviću i Miškovićima sud je, inače, danas ukinuo meru zabrane napuštanja boravišta, tako da će im biti vraćeni pasoši.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво