Slučaj radikala – Srbiji 15 dana da se izjasni o bezbednosti svedoka

U postupku ponovnog odlučivanja da li će se slučaj protiv Vjerice Radete i Petra Jojića optuženih za zastrašivanje svedoka iz Mehanizma za krivične sudove u Hagu predati Srbiji, haško tužilaštvo je izrazilo bojazan za svedoci u tom postupku neće želeti da svedoče u Srbiji zbog straha.

Vlada Srbije i Jedinica za zaštitu svedoka imaju rok od 15 dana da se izjasne o tvrdnjama haškog tužilaštva, nakon čega bi trebalo da bude doneta nova odluka, saopšteno je iz Mehanizma u Hagu.

Tužilaštvo se protivi prebacivanju predmeta protiv Vjerice Radete i Petra Jojića srpskom pravosuđu, i po njegovoj žalbi je odlučeno da se to pitanje ponovo razmotri, iako je u junu 2018. turski sudija Ajdin Sefa Akaj odlučio da se slučaj preda Srbiji.

Akaju Savet Bezbednosti nije produžio mandat u Mehanizmu, a na njegovo mesto u decembru je imenovan sudija Li Dakin.

Povodom pomenutih bojazni tužilaštva, sudija Dakin pozvao je Vladu Srbije i Jedinicu za zaštitu svedoka da se u roku od 15 dana izjasne o tome.

Usvajajući žalbu tužilaštva u decembru, žalbeno veće Mehanizma je ukazalo da je haško  tužilaštvo propustilo da se u izjašnjenju pred sudijom, koji je doneo prvostepenu odluku o predaji ovog predmeta srpskom pravosuđu, osvrne na bezbednost, zaštitu i mogućnost pojavljivanja svedoka koji bi trebalo da svedoče u tom postupku.

Zbog toga je, prema stavu žalbenog veća neophodno da se proveri bezbednost svedoka koji bi svedočili u Srbiji.

Funkcioneri Srpske radikalne stranke Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanja suda, odnosno, da su navodno zastrašivali, pretili i nudili mito svedocima u slučaju protiv predsednika SRS Vojislava Šešelja.

Srbija je 2015. godine odbila da uhapsi i izruči Jojića i Radetu Haškom tribunalu pošto su srpski pravosudni organi konstatovali da nema uslova za njihovo izručenje, jer ni statut Saveta bezbenosti Ujedinjenih nacija o radu Tribunala, kao ni srpski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne predviđaju krivično delo za koje se terete.

Nakon što je slučaj iz Haškog tribunala po njegovom zatvaranju 31. novembra 2017. prešao u Mehanizam, sudije tog suda su zaključile da je u interesu pravde i ekspeditivnosti da se taj slučaj prebaci državi na čijoj je teritoriji izvršeno krivično delo – a to je Srbija.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">