Tači u martu u Hagu pred Specijalnim sudom?

Prištinski novinar Vehbi Kajtazi veruje da će se u Hagu uskoro naći i kosovski predsednik Hašim Tači i smatra da Specijalni sud za ratne zločine tzv. OVK neće imati smisla ako Tači ne bude bio optužen.

"Očekujem da Tači bude optužen i da u martu otputuje u Hag... U martu bi mogao da bude ispitan", rekao je Kajtazi u emisiji "Presing" na T7, prenosi Gazeta ekspres.

Kajtazi je rekao da misli da su se "najveći zločini na Kosovu desili posle rata" i da se očekuje da Tači bude ispitivan zbog delovanja ŠIK-a, tajne službe OVK, kao i zbog drugih struktura koje su proistekle iz OVK.

Očekuje se da Tači bude saslušan za konkretne slučajeve, ubistva ljudi i zbog pokušaja ubistva, kao i zbog napada od kojih se većina dogodila posle sukoba, naveo je Kajtazi.

On je, u tom kontekstu, pomenuo slučajeve Džemalja Mustafe, Smajlja Hajdarija, Ganija Gecija, Adema Saljihaja, Agima Veljiua, Ejupa Visoke, Šabana Muje i Ismeta Racija.

Poslanik Inicijative za Kosovo Miljajim Zeka je pre dva dana rekao da poziv Specijalnog suda može da očekuje i Tači.

"Sud je napravljen isključivo za Hašima Tačija, a ne za vas (novinare) ili mene. Može on da napravi i 100 dogovora sa Srbijom, ali neće pobeći od Specijalngo suda", rekao je Zeka.

Dodao je i da je Tači dva ili tri puta imao kontakta sa predstavnicima Specijalnog suda.

I kosovski advokat Toma Gaši je nedavno izjavio da Tači neće moći da izbegne Specijalni sud u Hagu, ako dobije poziv.

Gaši je, gostujući na RTV Dukađini, rekao da je Tači ranije rekao da će se, ako bude pozvan, odazvati Specijalnom sudu.

"Svi znamo da u Specijalnom sudu niko nema imunitet. Međutim, Tači ne može dobrovoljno da se odazove Specijalnom sudu, ako ga taj sud nije pozvao", rekao je Gaši i dodao da "ako Tači bude meta Specijalnog suda, dobiće poziv i on to ne može izbeći".

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 15. jan 2019, 20:47) - anonymous [neregistrovani]

Moze samo da donese gore

Ode u hag i oni kazu da nije kriv... mislite da ce sud da kaze da je on kriv? Pa to bi znacilo da su NATO i ostali podrzavali zlocince. Nece se to nikada desiti.

(utorak, 15. jan 2019, 15:12) - anonymous [neregistrovani]

Niste valjda mislili da ce

Ovaj terorista biti osumnjicen i osudjen u Hagu?Nista od toga samo jedna velika cirkuska predstava za narod.Nazalost ovaj neosudjeni tzv.komandant tzv.OVK ce se samo pojaviti pred sudom i to je to.Nece valjda oni koji su osnovali ovaj sud za srbe da ga osude.Sramota za sve srpske zrtva.Ruga nam se u lice.

(utorak, 15. jan 2019, 13:17) - anonymous [neregistrovani]

U tom "sudu", su bili, i...

....A. Gotovina. Cermak, Oric.....

(utorak, 15. jan 2019, 12:43) - R. Zivkovic.Rottredam [neregistrovani]

U ovoj

situaciji cekaj i vidice se da li je taj nazovi specijanli nazovi sud postavljen tako da stvarno zlocinci odgovaraju a svoja nedela ili je postavljen da rehabilituje te zlocince!! Videce oni koji dozive farsu tog nazovi suda.Svi mi znamo da ce ta farsa od suda biti tako;kako su ti zlocinci isli grupama u Haag tako cese i u grupama vracati iz DEEN HAAGA. 

(utorak, 15. jan 2019, 12:28) - anonymous [neregistrovani]

Nista novo

U Hagu.Samo predstava za siroke narodne mase.Sramota.Novcem od droge platice advokate i lobiranja i gotovo.

(utorak, 15. jan 2019, 11:57) - anonymous [neregistrovani]

O Taciju

Cini mi se da u celoj prici stoji ukratko zadzaj : Tresla se gora rodio se mis ili Vuk sit sve ovce na broju ; Politicka prepucavanja...