Bor, medicinska sestra uhapšena zbog sumnje da je zavisnicima prodavala metadon

Medicinska sestra zaposlena u gradskoj bolnici u Boru uhapšena je zbog sumnje da je zavisnicima prodavala metadon, saopštio je MUP. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je to bruka za profesiju i da Ministarstvo neće tolerisate takve slučajeve.

MUP je saopštio da su pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije u saradnji sa Policijskom upravom u Boru uhapsili su M. P. (1965) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivična dela zloupotreba službenog položaja i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Uhapšena, inače medicinska sestra u Domu zdravlja Bor, koja je imala obavezu davanja metadonske terapije zavisnicima od narkotika, sumnjiči se da je prepisane doze metadona razblaživala, a preostalu količinu prodavala, precizira se u saopštenju.

Sumnja se da time zavisnici od narkotika, koji su se lečili, nisu dobijali potrebnu količinu metadona, već su morali da ga kupuju od nje.

Policija je M. P. uhapsila prilikom prodaje dve doze metadona jednom od heroinskih zavisnika koji se leči u Domu zdravlja Bor.

Po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, osumnjičenoj je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedena tužiocu.

Ministar Lončar je danas u Boru, inače, prisustvovao predaji opreme koju je toj zdravstvenoj ustanovi donirala "Blic fondacija".

Na pitanja novinara o hapšenju medicinske sestre, rekao je da ta akcija policije pokazuje da nema zaštićenih.

Poručio je i da Ministarstvo neće tolerisati nikoga od onih koji smatraju da mogu da primaju platu i da u isto vreme mogu da trguju lekovima koje je država obezbedila.

"Takvi mogu sami da napuste zdravstveni sistem, jer će se država sa njima razračunati, u skladu sa zakonom", rekao je Lončar.

Nalog za pojačanu kontrolu nabavke i izdavanja lekova

Lončar je najavio da će Ministarstvo zdravlja već danas izdati nalog svim bolnicama u Srbiji da pojačaju kontrolu lekova koji su "interesantni" za narkomane.

"Da se pojača kontrola ulaza i izlaza tih medikamenata", rekao je ministar.

Dodao je da će tražiti da najmanje tri osobe prekontrolišu nabavku, ali i izdavanje takvih lekova.

Ministar Lončar takođe ističe da su pojedinci poput medicinske radnice iz Bora bruka za profesiju.

"Ovo je strašna stvar i velika bruka za sve koji pošteno rade u zdravstvu, a takvih je 99 odsto", podvukao je ministar tokom posete borskoj bolnici.

Lončar je dodao da Ministarstvo ne može da se meša u istragu, ali da je želja svih zaposlenih u resoru zdravlja da se takvi pojedinci najoštrije kazne, kako se slične stvari ne bi više dešavale.

Kako kaže, na kraju će se i u borskoj bolnici pokazati da kontrola nije bila najbolja.

"Radi se o iskusnoj sestri. Ne sumnjam da je našla načina da sve to zakamuflira", rekao je Lončar.

Direktor bolnice u Boru Goran Joksimović rekao je da će ta zdravstvena ustanova formirati komisiju za unutrašnji nadzor, koja će doneti svoj zaključak i o tome obavestiti Ministarstvo.

"Istražni organi rade svoj posao", zaključio je Joksimović.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 11. dec 2018, 14:54) - anonymous [neregistrovani]

metadon

da li narkomani imaju pravo na metadon ako je izdat na lekarski recept?sve su to pacijenti sa opasnom dijagnozom.