Kecman optužuje DB za ubistvo Ćuruvije

Jedan od istražitelja ubistva novinara Slavka Ćuruvije, inspektor Dragan Kecman svedočio je u Specijalnom sudu u Beogradu na suđenju optuženim za to ubistvo, nekadašnjim pripadnima Državne bezbednosti. Kecman tvrdi da je, na osnovu informacija do kojih je došao, utvrđeno da je ubistvo Ćuruvije umešana Državna bezbednost.

Inspektor Dragan Kecman je pred sudom rekao i da su četvorica bivših rukovodilaca i pripadnika Državne bezbednosti, koji su se našli na optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal, oni koji su to organizovali, omogućili i izvršili.

Tokom svedočenja u više navrata iznosio svoje stavove i ubeđenja, pa ga je sudija prekidala i tražila da govori o samo o procedurama.

Suđenje će biti nastavljeno 6. decembra, kada će sud odlučiti o novim dokaznim predlozima.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i pripadnik toga centra Ratko Romić, kao i Miroslav Kurak kome se zbog bekstva sudi u odsustvu.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Radonjić i Romić su od jula 2017. u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 27. nov 2018, 10:27) - anonymous [neregistrovani]

curuvija

to sve sto se desava u ovom slucaju vise govori o nama.

(ponedeljak, 26. nov 2018, 15:59) - anonymous [neregistrovani]

Koliko su jos uvek jaki oni koji su organizovali ubistvo Curuvije, kada.....

.......i oni koji znaju cute, kao - zaliveni!?