Slučaj Ćuruvija, vraćeni u spise odbijeni dokazi

Suđenje četvorici nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti optuženim za učešće u ubistvu vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije u aprilu 1999. nastavljeno je danas, a završnica suđenja pred Specijalnim sudom je odložena do daljeg.

Pred nastavak suđenja, Apelacioni sud usvojio je žalbu tužioca i u spise predmeta vratio neke od dokaznih predloga tužilaštva koje je sudsko veće prethodno odbilo na insistiranje odbrane.

Zbog toga je za ponedeljak 26. novembar zakazano svedočenje inspektora Dragana Kecmana, čija je izjava iz istrage bila izbačena iz sudskih spisa, a sada odlukom Apelacionog suda vraćena u dokazni materijal.

U spise predmeta vraćene su i druge izjave svedoka od kojih su neki već preminuli.

Na prethodnom suđenju sudsko veće je odbacilo mnoge predložene dokaze tužioca i branilaca i naložilo braniocima da spremaju završne reči, nakon kojih je trebalo da usledi izricanje prvostepene presude.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i pripadnik toga centra Ratko Romić, kao i Miroslav Kurak kome se zbog bekstva sudi u odsustvu.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Radonjić i Romić su od jula 2017. u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Radonjić i Marković se terete za podstrekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

broj komentara 0 pošalji komentar