Slučaj Ćuruvija, veštačenja telekomunikacija izvedena kao dokaz

U Specijalnom sudu u Beogradu je nastavljeno suđenje četvorici pripadnika DB-a, optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, izvođenjem kao dokaza – veštačenja telekomunikacije, za koju tužilaštvo tvrdi da je vođena između okrivljenih na dan ubistva.

Sudsko veće je bilo protiv izvođenja ovih dokaza, koje je u dva navrata izdvajalo kao nezakonite, ali je Apelacioni sud u Beogradu juče naložio da se veštačenje telekomunikacije izvede kao dokaz, a potom proceni njegov uticaj na činjenično stanje.

U pitanju je pregled devet diskova sa veštačenjem telekomunikacije, odnosno sa podacima sa baznih stanica u okolini Svetogorske ulice u Beogradu, gde je izvršeno ubistvo, a koji bi, prema tvrdnjama tužilaštva, mogli da potvrde da je postojala komunikacija mobilnim telefonima između okrivljenih u vreme ubistva.

Ovi dokazi su ključni sa stanovišta tužilaštva, jer pokazuju kretanje optuženih za ubistvo.

Nastavak suđenja je zakazan za 21. septembar, kada bi će biti izvedeni završni dokazi.

Nakon toga sud će zakazati završne reči, a potom i izricanje prvostepene presude.

Za to ubistvo optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i pripadnik toga centra Ratko Romić, kao i Miroslav Kurak kome se zbog bekstva sudi u odsustvu.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Radonjić i Romić su od jula 2017. u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Radonjić i Marković se terete za podstrekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

 

broj komentara 0 pošalji komentar