Odbijen zahtev Biljane Plavšić

Švedska odbila zahtev haške osuđenice i bivše predsednice Republike Srpske Biljane Plavšić da bude prevremeno puštena na slobodu zbog poodmaklih godina i lošeg zdravlja.

Švedska vlada odbila je i drugi zahtev haške osuđenice i bivše predsednice Republike Srpske Biljane Plavšić da bude puštena na slobodu ali nije dala obrazloženje za tu odluku.

Plavšićka, koja služi 11-godišnju kaznu za ratne zločine, trebalo bi da izađe iz zatvora 2013. godine. Ta 78-godišnja osuđenica bila je vodeća figura u vladi bosanskih Srba tokom rata od 1992. do 1995. godine, a osuđena je za planiranje "etničkog čišćenja" nesrpskog stanovništva koje je živelo u oblastima pretežno naseljenim Srbima.

U junu ove godine Biljane Plavšić  je tražila da bude oslobođena iz zatvora zbog poodmaklih godina i lošeg zdravlja.

Švedska je, takođe, u aprilu 2004. godine odbila njen prvi zahtev za oslobađanje iz zatvora.

Biljana Plavšić je jedina žena osuđena u Haškom tribunalu, zbog zločina protiv čovečnosti.

Na izdržavanju kazne u ženskom zatvoru Hinsenberg u švedskom gradu Orebro nalazi se od juna 2003. godine.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 05. dec 2008, 06:38) - Vasilije [neregistrovani]

Kasno za kajanje

O tome je trebala da misli pre nagodbe sa sudom za blazu kaznu .
Da li je vama koji je branite zao ljudi koji su stradali zbog njenog priznanja i ljage koju je nanela Republici Srpskoj za nesto sto se nije desilo.
Sto se tice Haradinaja i drugih, pa oni nista nisu priznali.
Jedna visoko obrazovana i inteligentna osoba kao ona mogla je pametnije i nesebicnije da odigra tu igru a sada neka sedi tamo gde je sama sebe smestila.

(četvrtak, 04. dec 2008, 19:40) - anonymous [neregistrovani]

Prevara

Mislim da je gospodja Plavsic dobro nasankana od strane Zapada, trebao im je neko da prizna navodni genocid pa su nasli stariju zenu da se izivljavaju nad njom, vjerovatno su joj obecavali kule i gradove, a na kraju je zavrsila kako je zavrsila i nije jedina koja tako prolazi dilujuci sa Zapadom, sto bi narod rekao: Ko s' djavolom tikve sadi, o glavu mu se obijaju!

(četvrtak, 04. dec 2008, 18:12) - anonymous [neregistrovani]

Patriotizam na delu

Ona je priznala da je ucestvovala u izvrsenju genocida nad Muslimanima u BiH iako tog genocida nije ni bilo,a sve zbog zamene za manju kaznu.Samo,ne razumem kako moze neko ko je priznao da je pocinio genocid da bude osudjen samo na 11 godina.Posto je priznala genocid sad neka odlezi tu bednu kaznu do kraja.

(četvrtak, 04. dec 2008, 17:03) - Vujic Miljana [neregistrovani]

Pustite je

Ja neznam da li je Biljana Plavsic kriva za sve to za sta su je okrivili?Posto je bila dovoljno jaka da je prizna,mogli bi sada zbog njenih godina da joj progledaju kroz prste.Mnoge su pustili,pa sto ne bi i nju.Mene nisu uverili da je ona kriva,ja licno mislim da je Biljana Plavsic kolateralna steta.

(četvrtak, 04. dec 2008, 16:04) - Bujar [neregistrovani]

Biljana Plavsic

Plavsiceva i sama je priznala da je kriva za uzasne zlocine koje su se dogodile u Bosnu, ali ja kao albanac zboc cistog humanskog osecaja da bih se pitao, ja bih nju pustio iz zatvora. S'obzirom da je Svedska evropska zemlja i tamo se gaju najvisi ljudski i humanski standardi i sobzirom da je zena stara i bolesna treba da je pusti na slobodu ne samo privremeno kako je ona trazila.

(četvrtak, 04. dec 2008, 15:50) - Johnny [neregistrovani]

Koristoljubiva

A sta je to sto ti koristoljubiva znas da je Dr Plavsic uradila da je zasluzila 13g robije? a sta je to sa Hardinajem , Cekom sa ..give me a brake .

(četvrtak, 04. dec 2008, 13:23) - anonymous [neregistrovani]

Koristoljubiva

Ako neko kao gospodjo Plavsic "prizna nedelo"koje navodno nije pocinila. A priznanje izvrsi samo da bi izbegla sankcije (dugu zatvorsku kaznu ) onda ta osoba ima teske probleme sa sopstvenim moralom i integritetom . Gospodjo Plavsic mesto ti je tu gde si "medju prijateljima" . Srbima ne nedostajes.