Šešelj: Presuda Žalbenog veća potpuno protivpravna

Potpuno su slagali da je u Hrtkovcima izvršen rasprostranjen ili sistematski napad na civilno hrvatsko društvo, rekao je Vojislav Šešelj reagujući na presudu Žalbenog veća Mehanizma u Hagu. Kaže da je presuda kojom je osuđen na deset godina zatvora potpuno protivpravna i da će iskoristiti sve mogućnosti kako bi što snažnije zadao dodatne udarce Haškom tribunalu.

Presuda Žalbenog veća Mehanizma u Hagu potpuno je protivpravna, rekao je predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, koji je danas osuđen na 10 godina zatvora zbog progona Hrvata u Hrtkovcima u Vojvodini. 

Šešelj je Tanjugu kazao da, sa formalne strane gledajući, Žalbeno veće nije moglo da preinači oslobađajuću presudu u osuđujuću, već je moglo samo da je ukine i vrati na ponovno suđenje.

"Potpuno su slagali da je u Hrtkovcima izvršen rasprostranjen ili sistematski napad na civilno hrvatsko društvo, jer nikakvog napada nije bilo i nijedan Hrvat nije proteran iz Srbije", kazao je Šešelj.

Prema njegovim rečima, svi Hrvati koji su otišli iz Hrtkovaca prethodno su razmenili svoju imovinu sa ranije proteranim Srbima iz Hrvatske.

"Na kraju, ja sam ponosan na sve pripisane ratne zločine i spreman sam ponovo da ih izvršim", kazao je Šešelj.

Kaže da posle presude ima dve mogućnosti.

"Prvo, čekam da mi dostave presudu na srpskom jeziku, a onda ću tražiti rok da podnesem žalbu na tu presudu, kao redovni pravni lek, s obzirom na to da je ovo za mene praktično prvostepena presuda", objasnio je lider radikala.

Naveo je da kao drugu opciju ima neograničeni rok za podnošenje "vanrednog pravnog leka", što je zahtev za preispitivanje pravosnažne presude.

"Ja ću sve te mogućnosti iskoristiti da bih što snažnije zadao dodatne udarce Haškom tribunalu", kazao je Šešelj.

Sudsko veće sudije Teodora Merona, nekadašnjeg predsednika Haškog tribunala, današnjom odlukom preinačilo je prvostepenu oslobađajuću presudu, kojom je lider radikala u martu 2016. godine bio oslobođen od svih optužbi Haškog tužilaštva.

Presuda na deset godina zatvora je pravosnažna i više se ne može "napadati" žalbama, ali Šešelj ne ide u zatvor, jer je u pritvoru Tribunala već proveo skoro 12 godina.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 12. apr 2018, 09:21) - R. Zivkovic.Rottredam [neregistrovani]

Seselj

Srbi ko ocemu samo o dolarima, nije ovde rec dolari vec cast i dostojanstvo coveka.Drugo u Hrktovcima nije bilo zlocina jer nije niko ubijen na silu proteran vec se radilo o zameni domacistava izmdu Srba i hrvata i toje to.Trece niko nema pravo na nadoknadu stete ako je nevin proveo odredjeno vreme u zatvoru tako je to sud u pocetku doneo pravilnik u vezi nadoknade.Tako da je Seselj i proglasen nevinim nema pravo na nadoknadu stete to valjda vi tamo znate.Nije to redovni sud u svakoj zemlji gde se to uptaznjava vec je to nazovi sud namenjen samo da se Srbima sudi i osuduje ako niste znali.

(četvrtak, 12. apr 2018, 09:17) - Dragan S [neregistrovani]

Koja sprdnja

Sude mu 12 godina uz sav cirkus, on na kraju bude oslobodjen, Zatim se tuzilastvo zali i po toj zalbi druge sudije koje nisu pratile sudjenje ni saslusavale svedoke i Seselja donose novu presudu u veoma kratkom roku u odnosu na prvo i osudjuju ga na 10 godina bez prava zalbe.Ovo bi senajlakse objasnilo sa nasom reci sprdnja, i verujem da ce biti zabelezeno u sudskoj praksi kao sprdacina sa pravdom i zakonom.Ovaka demokratija nama bas ne treba imali smo mi i Turke i tada se za ovako nesta govorilo:kadija te tuzi , kadija te sudi.

(sreda, 11. apr 2018, 20:28) - anonymous [neregistrovani]

Zalba

Mora da se zali jer ostade kratak za 10 miliona dolara. Dobice samo 1,5 mln. Nije ni to lose.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">