Hag: Tužiteljki 30 dana da se izjasni o ustupanju slučaja radikala

Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu je saopštio da ga je Srbija obavestila da je spremna da sudi članovima SRS-a Petru Jojiću i Vjerici Radeti, zbog optužbi za nepoštovanje suda.

Sudija Ajdin Sefe Akaj je pozvao hašku tužiteljku da se u roku od 30 dana izjasni da li bi ustupanje procesa Srbiji bilo "u interesu pravde i poštovanja prava optuženih", a konačnu odluku Akaj će doneti tek nakon što se o tome izjasni tužiteljka.

Kako se navodi u saopštenju, koje je potpisao sudija Akaj, Srbija je 15. februara ove godine pozvana da dostavi pismene podneske o svojoj nadležnosti i spremnosti da prihvati ovaj slučaj, kao i da je 14. marta ove godine srpski ministar pravde odgovorio da je Srbija "spremna za vođenje krivičnog postupka protiv optuženih". 

U saopštenju se navodi da je predsednik Međunarodnog suda za ratne zločine krajem novembra prošle godine primetio da Srbija nije sarađivala sa sudom kada se radi o hapšenju i predaju optuženih, zbog čega je odlučeno da se svi sudski spisi u vezi sa ovim predmetom prenesu na Mehanizam, koji je sredinom januara utvrdio da je nadležan za slučaj.

Jojić i Radeta se terete da su uticali na svedoke pretnjama, zastrašivanjima i mitom u haškom procesu protiv Vojislava Šešelja.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 22. mar 2018, 16:47) - anonymous [neregistrovani]

Kakav sud

Zalosno je postovati ga.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">