Moguć produžetak rada Tribunala

Odluka Saveta bezbednosti UN da produži mandat privremenim sudijama Haškog tribunala, koji su ispomoć stalnim sudijama, otvara mogućnost za novo produženje mandata tom sudu, smatra bivši predsednik Haškog suda Fausto Pokar.

Iako je SB produžio mandat privremenim sudijama za nekoliko meseci, rok do kada Tribunal mora završiti s radom ostao je isti, a to je kraj 2010. godine.

Međutim, Pokar, koji je pred kraj svog mandata zatražio produženje rada privremenih sudija, smatra da upravo ta odluka SB otvara mogućnost za nova produženja zadatih rokova.

"Meni se čini da je to samo vrlo oprezan pristup kojim se pitanje produžetka mandata Tribunala rešava korak po korak. Time SB izbegava da se otvoreno izjasni o tome da li je i do kada produžen mandat Tribunalu. Za sada je odobreno produženje do kraja 2009., ali ako do tada sva prvostepena suđenja ne budu završena - a neće - otvara se mogućnost da se taj rok ponovo produži", rekao je bivši predsednik Tribunala Fausto Pokar u intervjuu radiju "Slobodna Evropa". 

Na pitanje da li veruje da će mandat Tribunala biti produžen, Pokar je odgovorio:  
 
"Tako sam ja to shvatio. Treba imati na umu da trenutno imamo pet procesa koji još nisu ni počeli. Od tih pet suđenja, samo jedno će početi u narednih par nedelja, a ostala četiri u prvoj polovini 2009. Jasno je da nije moguće završiti sve te procese do kraja iduće godine. Do tada će ova suđenja verovatno biti tek na pola puta i vrlo je malo verovatno da SB neće omogućiti sudijama da ih završe, što će, naravno, zahtevati dodatno produženje njihovog mandata", ocenjuje bivši predsednik Tribunala.

"Ako Mladića sutra uhapse, verujem da bi suđenje moglo da počne iduće godine. Ali ako ga privedu sredinom 2009, onda njegovo suđenje verovatno ne bi počelo pre 2010", rekao je Pokar.

Pokar smatra da i pod pretpostavkom da ne bude preostalih optuženika kojima treba suditi i posle zatvaranja Tribunala, treba zadržati nekoliko sudija, koji bi se bavili revizijom nekih slučajeva, ili optužnicama za nepoštovanje suda, koje bi mogle da budu podignute posle zatvaranja Tribunala.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво