Arbitraža o slučaju "Satelit"

U toku arbitraža između Srbije i izraelske kompanije "Imidžset internešnal". Postupak pokrenut jer Srbija odbija da prizna validnost ugovora u vezi sa zakupom špijunskog satelita koji je potpisao bivši ministar odbrane Prvoslav Davinić.

Na zahtev izraelske kompanije "Imidžset internešnal", u Londonu se vodi arbitražni posupak koji bi Srbiju, ako izgubi, mogao da košta nekoliko desetina miliona dolara, piše list "Politika".

Postupak se vodi zbog toga što Srbija odbija da prizna validnost ugovora koji je potpisao bivši ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić u vezi sa zakupom špijunskog satelita za nadgledanje administrativne granice sa Kosovom i Metohijom.

Odlukom krivičnog vanpretresnog veća Okružnog suda u Beogradu da odbije zahtev tužilaštva da se protiv Davinića pokrene istraga zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj u vezi sa zakupom špijunskog satelita, stavljena je tačka na jedan deo afere "Satelit".

Saslušani svedoci u Londonu

U drugom delu, međutim, afera "Satelit" još nije u potpunosti okončana, s obzirom na to da je u Londonu u toku arbitraža između izraelske firme "Imidžset internešnal" i države Srbije.

Prema otkriću "Politike" u dosadašnjem procesu arbitraže, saslušani su svedoci koje su predložile obe strane.

U korist države Srbije svedočili su direktor firme "Jugoimport SDPR" Stevan Nikčević, nekadašnji generalni sekretar Saveta ministara SCG Igor Jovičić, jedan pukovnik iz Uprave za nabavke Ministarstva odbrane i beogradski advokat Vladimir Đerić, koji je govorio o pravnom aspektu događaja.

Šef tima koji brani interese Beograda je republički javni pravobranilac Milan Marković, koji nije mogao da govori o tom slučaju.

Srbija odbila da plati 45 miliona dolara

Kompanija iz Tel Aviva pokrenula je arbitražu nakon što je Srbija odbila da plati i jedan jedini cent od 45 miliona dolara, koliko bi, prema papiru koji je Davinić, kao ministar odbrane, potpisao sa Izraelcima u Parizu 4. juna 2005. godine, koštao zakup satelita.

Koliko bi mogao da traje proces arbitraže nije moguće proceniti, kao što je nemoguće predvideti i njegov ishod.

Sigurno je samo da bi u slučaju da Srbija izgubi spor, država bila dužna da „Imidžset internešnalu" isplati iznos od 45 miliona dolara, uvećan za kamatu, koja se dnevno uvećava za oko 7.500 evra, navodi „Politika".

Vlasti u Beogradu ocenile su da Davinić nije imao ovlašćenja Saveta ministara SCG da takav ugovor sklopi, te da samim tim on nije validan.

Zbog toga je pod sumnjom da je zloupotrebio službeni položaj i zatražena je istraga protiv Davinića, ali je prošle srede u Okružnom sudu utvrđeno da ne postoji sumnja da je bivši ministar izvršio delo za koje se tereti i da nema mesta za sprovođenje istrage.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи