Ukinut pritvor Nemcima

Sudsko veće UN-a u Prištini ukinulo pritvor trojici nemačkih državljana, osumnjičenih za podmetanje bombe u dvorištu Međunarodne civilne kancelarije, i pustilo ih da se brane sa slobode.

Jedan od advokata osumnjičenih Adem Ademi je rekao da je Sudsko veće ukinulo pritvor trojici nemačkih državljana i da im je omogućilo da se brane sa slobode.

Protiv trojice državljana Nemačke, pripadnika Nemačke obaveštajne službe - BND, vodi se istraga za krivično delo terorizma, pošto su osumnjičeni da su 14. novembra bacili eksplozivnu napravu u dvorištu Međunarodne civilne kancelarije.

U Međuvremenu, odgovornost za taj napad preuzela je malo poznata "Armija republike Kosovo", koja je prištinskim vlastima, međunarodnim zvaničnicima i kosovskim Srbima zapretila novim akcijama ukoliko bude sproveden plan UN u šest tačaka.

Okružni sud u Prištini je, postupajući ranije u tom postupku, trojici Nemaca odredio pritvor od 30 dana.

Mediji su ranije najavili da bi trojica pripadnika obaveštajne službe BND večeras mogla da budu prebačena avionom za Nemačku.

Misteriozna uloga Nemaca na Kosovu

Vlada kancelarke Angele Merkel ranije je saopštila poslanicima Bundestaga da su trojica Nemaca uhapšenih na Kosovu, pripadnici nemačke obaveštajne službe BND, potvrdio je u Berlinu čelnik parlamentarnog odbora Tomas Operman.

Prema Opermanu, ne postoje indicije da su trojica nemačkih operativca imala bilo kakve veze sa napadom na MCK zbog čega je on zatražio da budu odmah oslobođeni.

"Oni su tamo radili za BND", rekao je Operman novinarima posle sastanka odbora koji je, prema navodima Rojtersa, zadužen da "nagleda obaveštajne operacije".

Operman, član Socijaldemokratske partije i partner u koalicionoj vladi kancelarke Merkel je odbio da iznese koji je bio zadatak trojice pripadnika BND na Kosovo.

Vlasti na Kosovo drže Nemce već devet dana u nehumanim uslovima, a to "hapšenje je misterija", naveo je Operman. 

Suštinu sukoba između BND i vlade Hašima Tačija predstavlja izveštaj te obaveštajne agencije, objavljen pre dve godine, u kojem se nekadašnji politički lider Oslobodlilačke vojske Kosova opisuje kao jedan od vođa lokalnog gangsterskog klana.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво