Auto mafija na udaru MUP-a

Srpska policija uhapsila 16 pripadnika auto mafije u saradnji sa crnogorskim MUP-om. Kako RTS saznaje među njima je i jedan policajac. Prilikom pretresa, inspektori pronašli veliki broj ukradenih automobila.

U zajediničkoj akciji srpske i crnogorske policije uhapšeno je 16 osoba osumnjičenih za krađu automobila.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je u Vladi Srbije rekao da je šest osoba uhapšeno u Srbiji, a osam u Crnoj Gori, kao i da je reč o organizovanoj kriminalnoj grupi koja je automobile krala u Srbiji, a preprodavala u Crnoj Gori.

"Na čelu te grupe je Nikola Rovčanin, koji je uhapšen", rekao je Dačić.

Prilikom pretresa, inspektori su pronašli veliki broj ukradenih automobila koji će biti vraćeni vlasnicima.

Kako RTS saznaje na meti ove kriminalne grupe najčešće su bili "pasati" i noviji modeli "reno megana". Kola su krali po porudžbini, a potom ih krijumčarili i prodavali u Crnoj Gori. Neke su i vraćali vlasnicima, ali za otkup od 2.500 do 3.000 evra.

Prema nezvaničnim informacijama među uhapšenima je i jedan policajac koji je članove kriminalne grupe obaveštavao o aktivnostima policije.

Kod uhapšenih je pronađen sofisticiran alat za krađu, ali i elektronske kartice i dekoderi kojima su bez problema palili i odvozili kola.

Proteklih godina po pravilu su najviše kradena "folksvagenova" i "zastavina" vozila. Međutim, prvi znaci naglog porasta krađe "renoovih" vozila primećeni su još prošle godine kada je u zemlju prošvercovan specijalni alat za krađu.

Policije i tužilaštva dve zemlje nastavljaju da prikupljaju dokaze i informacije koje bi ih odvele i do drugih osumnjičenih. U Srbiji je tokom prošle godine ukradeno više od 4.000 automobila.

U Srbiji postoji desetak kriminalnih grupa koje kradu automobile. Njihov sastav se često menja kako zbog hapšenja tako i zbog međusobnih svađa.

Ne postoji teritorijalna podela, pa često lopovi iz jednog grada kradu automobile u drugom. Veliki broj ukradenih kola ide ka Kosovu i Crnoj Gori, ostala se rastavljaju i prodaju u delovima. Ona skupocena završavaju na Bliskom istoku, u Rusiji i zemljama bivšeg Sovjetskog saveza.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво