Mušutište, uhapšen muškarac iz grupe raseljenih Srba

Sedamdesetčetvorogodišnji Bogdan Mitrović iz Sopine uhapšen je u Suvoj Reci tako što je izveden iz grupe raseljenih Srba koji su obišli svoje kuće i porušenu Crkvu Svete Bogorodice u Mušutištu.

Kosovska policija je akciju izvela po okončanju liturgije u porušenoj pravoslavnoj crkvi i nakon što su raseljeni obišli svoja napuštena imanja u Mušutištu. Na izlasku iz Suve Reke, specijalci sa fantomkama izveli su Bogdana Mitrovića iz autobusa.

Policija je tražila još nekoliko osoba, pa su u autobusu legitimisani svi raseljeni koji su na praznik Presvete Bogorodice nekoliko sati boravili u Mušutištu u potrazi za još nekoliko osoba.

Mitrović se nije opirao. U autobusu su ostale njegova supruga i tri ćerke. Tvrde da je njihov suprug i otac nevin. 

Policijski službenik koji je rukovodio akcijom hapšenja i obezbeđivanja raseljenih tokom posete Mušutištu naveo je da je za Mitrovićem raspisana poternica kosovskog tužilaštva za teška krivična i ratna dela.  

Hapšenje je izazvalo uznemirenje u grupi od 50 raseljenih Srba koji posle rata ne žive u Mušutištu. Oni svake godine posećuju to mesto tokom praznika Presvete Bogorodice.

Uhapšeni Bogdan Mitrović je i ranije dolazio na ovaj praznik, ali nije imao problema.

Mušutište je do rata 1999. godine bilo najveća srpska sredina i opštini Suva Reka. U 400 domaćinstava živelo je oko 100 Srba. Danas kada na jedan dan obiđu svoja imanja na njima zatiču zgarišta i ruševine.

Sat vremena imali su raseljeni da sa ulice pogledaju svoja imanja. Bez prava da uđu u dvorišta i objekte.

U Mušutištu danas žive samo Albanci. Kolektivna poseta dojučerašnjih komšija Srba neke od njih nije ostavila ravnodušnim.

Raseljeni Srba iz Mušutišta imali su problema i tokom pokušaja da posete seosku crkvu prošle godine. Naišli su na demonstracije Albanaca, koji se protive njihovom povratku, tvrdeći da među povratnicima ima i onih koji su počinili ratne zločine.

Đurić: Šovinistička politika sprečavanja povratka Srba 

Hapšenje ljudi na osnovu nekakvih tajnih spiskova je samo izgovor za nastavak politike etničkog čišćenja srpskog naroda sa Kosova i Metohije, saopštio je direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić.

"Policija je danas u Mušutištu, kod Suve Reke, postala i otvoreni instrument u šovinističkoj politici sprečavanja povratka raseljenih Srba", istakao je Đurić.

Kaže da je Mušutište proteklih godina bilo simbol stradanja srpskog naroda i mesto okupljanja "najokorelijih albanskih šovinista i srbomrzaca i, umesto da privremene vlasti u Prištini stvaranjem uslova za povratak raseljenih u to selo pokažu da su za okretanje nove stranice u srpsko-albanskim odnosima, one šalju kaznene ekspedicije na Srbe koji se usude da posete svoje kuće i crkvu".

"Mi smo razumeli tu poruku, i još jednom političarima u Prištini ali i međunarodnoj zajednici poručujumo da naše strpljenje nije neograničeno i da normalizacije odnosa ne može biti ukoliko druga strana to ne želi", napomenuo je Đurić.

Ocenio je da je krajnje vreme da budu preduzeti odlučni koraci da oni koji su brutalno etnički očistili desetine srpskih gradova i sela na Kosovu i Metohiji budu kažnjeni.

"Ali mi, umesto toga, danas imamo nastavak sramotne i neljudske prakse maltretiranja onih koji su jednom već bili žrtve zločina i potpune neosetljivosti dela međunarodne zajednice na strahote koje se događaju srpskom narodu", navodi se u saopštenju.

"Hapšenje Mitrovića metod zastrašivanja Srba"

Hapšenje Bogdana Mitrovića u Mušutištu bez ikakvih osnova i dokaza predstavlja metod kojim Albanci žele da zastraše Srbe na Kosovu i Metohiji, ali i da odvrate od povratka sve koji su silom proterani sa vekovnih ognjišta, poručuje Srpska lista.

Srpska lista zahteva od kosovskih institucija da Mitrovića momentalno oslobode, a međunarodne predstavnike da se uključe u ovaj slučaj kako bi se sprečilo maltretiranje nevenog čoveka u osmoj deceniji života.

"Srpski narod na Kosovu i Metohiji neće biti zastrašen ovakvim ponašanjem i nastavićemo da se svim političkim i demokratskim sredstvima borimo za to da se glas o zlodelima nad našim narodom čuje što dalje", navodi se u saopštenju.

broj komentara 10 pošalji komentar
(utorak, 29. avg 2017, 16:27) - Nikola [neregistrovani]

Musutiste

Drevno selo sa nekad 6 srednjovekovnih crkava..tokom 20 veka uglavnom 50 posto Srbi a 50 posto Albanci..medjutim krajem 20 veka odnos je bio 25 posto Srbi a 75 posto Albanci...ovaj pritisak i svake godine problemi je cin zastrasivanja da se Srbi ne vrate..Suvorecki kraj je bio poznat po OVK..ali istine radi i postenja ne zaboravite da je 4 aprila 1999 celokupno albansko stanovnistvo Musutista proterano iz sela a kuce spaljene i dzamija porusena...kasnije su jula 1999 porusene nase crkve po njihovom povratku...

(utorak, 29. avg 2017, 01:49) - anonymous [neregistrovani]

uzas

znaci ovome nema kraja

(ponedeljak, 28. avg 2017, 20:55) - anonymous [neregistrovani]

Прекини

Све односе са ЕУ и окрени се мајци Русији.

(ponedeljak, 28. avg 2017, 18:08) - anonymous [neregistrovani]

Dobro jutro Eu...

Jos jedan dokaz o EU velikoj nezainteresovanosti.Pitanje je sad da li je to namerno ili Srbi ne cine dovoljno da im to predoce.Dobro je donekle da se svoj narod obavestava, ali to je samo "otkrivanje vruce vode".Za srpski narod takve vesti i nisu vesti.Oni to znaju prezivljavaju i ocekuju jer zastite nemaju.

(ponedeljak, 28. avg 2017, 14:48) - anonymous [neregistrovani]

tako su radili i Hrvati....

Kad netko od nas Srba posjeti svoj rodni kraj
onda su ga pronasli kao na nekim spiskovima i uhapse pa se ostali Srbi boje doci jer nismo znali tko je na tim njihovim s piskovima. .

Uzas.....cijele Eu gleda i nikom nista....

(ponedeljak, 28. avg 2017, 14:38) - anonymous [neregistrovani]

Otmica starca

Pa ovaj sedamdesetcetvorogodisnjak svake godine na Veliku Gospojinu obilazi svoju kucu i crkvu unazad osamnaest godina.Da je kriv sto god,sigurno ne bi isao na Kosovo i Metohiju godinu za godinu.Treba se obratiti SB UN jer ovo je klasicna otmica Srba povratnika na svoja ognjista.

(ponedeljak, 28. avg 2017, 14:33) - anonymous [neregistrovani]

Sto ne hapse...

...zlocince iz svojih redova,koji su se bavili likvidacijama,trgovinom organa i ....!?
Izgleda da sudovi na KiM rade samo za Srbe!

(ponedeljak, 28. avg 2017, 13:51) - Odgovor na TV [neregistrovani]

Zamisli radili su svoj posao... Od ranlg sutr

Tv ekipa je radila svoj posao. Bila sa raseljanima od ranog jutra... I igrom slucaju sa nasla na licu mesta. Hvala RTS-u...

(ponedeljak, 28. avg 2017, 13:41) - neznam [neregistrovani]

TV

Odakle TV ekipa da se nadje tu velika rezija zastrasivanja Srba.

(ponedeljak, 28. avg 2017, 13:27) - anonymous [neregistrovani]

Evropo

Sramoti se