Na potezu pravosuđe

U prvim reagovanjima stižu pohvale za policiju zbog profesionalno obavljenog posla. Velikom akcijom protiv droge država pokazala odlučnost da se suprotstavi kriminalu. Prema ocenama stručnjaka, sada je na potezu pravosuđe.

Akcija hapšenja dugo i ozbiljno je pripremana, a za svaku je pohvalu to što ni jedna informacija nije procurela u javnost. To u prvi plan ističu stručnjaci, uz ocenu da je policija zadala ozbiljan udarac narko-mafiji u Srbiji.

Član Borda direktora Međunarodne policijske asocijacije za droge Marko Nicović rekao je da sada predstoji teži deo posla kako bi se došlo do glavnih snabdevača drogom u Srbiji.

Advokat Božo Prelević istakao je da je ovo velika akcija koja je uspešna samim tim što ona nije procurela do kriminalaca.

"Policija je verovatno dugo spremala akciju, a Ministarstvo pravde je uradilo dobar posao kada je podiglo cenzus zatvorske kazne za taj vid krivičnog dela", rekao je Prelević.

Jasno je da su u akciji policija i tužilaštvo sarađivali, ali profesoru krivičnog prava Goranu Iliću sada je važno šta će biti sa više od stotinu uhapšenih i ko će završiti iza rešetaka.

"Ovakav jedan udarac država mora da poentira u sudskom postupku, kroz presude koje će biti donete u nekom razumnom roku, a to znači da mora biti kvalitetnih dokaza na osnovu kojih će tužilac započeti, a sudija kasnije okončati postupak", rekao je Ilić.

Akcija je veoma važna jer unosi sigurnost među građane, jer pokazuje da je policija sposobna i da ima volju da se obračuna sa kriminalcima, rekao je Prelević i dodao da takve akcije značajno smanjuju imovinu narko dilera.

"Ono što je posebno bitno, sprovođenjem akcije, policija je uhapsila one koji su kod sebe imali nedozvoljeno oružje, falsifikovani novac i one sa mnogo drugih inkriminisanih dela zbog kojih je moguće pisati optužnice odnosno zahteve za sprovođenje istrage", rekao je Prelević.

Zapadni mediji prenose vest o velikoj policijskoj akciji suzbijanja trgovine drogom u Srbiji. Rojters i Bi-Bi-Si ističu da je za našu zemlju, kroz koju vodi glavni tranzit droge sa bliskog istoka na zapad, borba protiv organizovanog kriminala ključna za bolje veze sa Evropskom unijom.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи