Pozvani svedoci u slučaju Kovačević

Drugi opštinski sud u Beogradu pozvao je svedoke i oštećene u slučaju Miladina Kovačevića da se izjasne u vezi sa svedočenjem u istrazi koja je pokrenuta u Srbiji.

Drugi opštinski sud je preko srpskog Ministarstva pravde uputio zamolnicu nadležnim američkim organima da obavi razgovor s oštećenima i svedocima da li žele da dođu u Srbiju 2. decembra i svedoče neposredno pred istražnim sudijom, ili da budu saslušani putem video linka.

Advokat Miladina Kovačevića, Borivoje Borović smatra da je pokretanje istrage i određivanje pritvora njegovom branjeniku bilo nezakonito jer sud, mesec dana od određivanja pritvora, prikuplja dokaze i vrši poslove policije i tužilaštva.

"Pošto, uz zahtev za sprovođenje istrage protiv Kovačevića, Tužilaštvo nije podnelo nijedan optužujući dokazni predlog, već se pozvalo na "američku dokumentaciju" koja se ne može koristiti u postupku, onda je rešenje o sprovođenju istrage potpuno nezakonito i odbrana traži njegovo hitno ukidanje", naglasio je Borović.

Američka dokumentacija se već koristi u postupku koji se vodi u SAD, pa je to povreda načela da se ne sudi dva puta u istoj stvari, smatra Borojević.

Takođe u Drugom opštinskom sudu u toku je istraga, protiv konzula i vicekonzula Srbije u SAD, Slobodana Nenadovića i Igora Miloševića, zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja u podstrekavanju i falsifikovanja isprave. Nenadović i Milošević se sumnjiče za falsifikovanje putnih isprava s kojima je Kovačević uspeo da napusti teritoriju SAD.

Kovačeviću je, u Srbiji, pritvor određen zbog opasnosti od bekstva i mogućeg uticaja za svedoke, dok je bivši konzul Srbije u SAD Slobodan Nenadović pritvoren zbog mogućeg utucaja na svedoke.

Početkom oktobra Ministarstvo pravde SAD, putem međunarodne pravne pomoći, dostavilo je Republičkom javnom tužilaštvu Srbije spise predmeta u slučaja Kovačević, a predstavnici SAD insistirali su da se Kovačević vrati u Ameriku, kako bi mu se sudilo u toj zemlji, iako znaju da Ustav Srbije ne dozvoljava izručivanje građana Srbije drugim zemljama.

Američke vlasti sumnjiče Kovačevića da je u tuči u studentskom restoranu u američkoj državi Njujork 4. maja ove godine naneo teške telesne povrede svom kolegi Brajanu Štajnhaueru.

Za to krivično delo, koje se prema američkom zakonu zove "napad prvog stepena", u SAD je zaprećena kazna od pet do 25 godina zatvora.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи