Oliveru Ivanoviću određen kućni pritvor

Međunarodno sudsko veće Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici odredilo je kućni pritvor lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću. On je u zatvorskom pritvoru proveo 33 meseca, a oko 13 časova je prebačen u svoj stan na severu Mitrovice. Završila se samo jedna faza, predstoji borba da se dokaže da sam apsolutno nevin, poručio je Ivanović.

Oliveru Ivanoviću je ukinut zatvorski pritvor, umesto toga mu je određen kućni pritvor, potvrdio je RTS-u Ivanovićev advokat Ljubomir Pantović.

Advokat Nebojša Vlajić je rekao da će odluka ponovo biti razmatrana po isteku dva meseca.

"Imam utisak da i ovaj sud deli pravdu na kašičicu i u delovima, kao što je učinio i Apelacioni sud, koji nije imao hrabrosti da u potpunosti oslobodi Ivanovića, već je prvostepenu presudu ukinuo. Sada i Osnovni sud, umesto da omogući odbranu sa slobode, određuje kućni pritvor, ali ako je ovo jedan korak ka njegovoj slobodi, mi to rešenje pozdravljamo", rekao je Vlajić.

Vlajić je dodao da će početkom marta biti održana statusna konferencija o utvrđivanju datuma novog suđenja.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev izjavio je da pozitivno gleda na to što će Ivanović moći sa svojom porodicom da provede naredna dva meseca, posle dužeg vremena.

"Mi ostajemo na poziciji da tražimo hitno i neodložno njegovo oslobađanje i smatramo svaku odluku o pritvoru, pa i o ovom kućnom, svojevrsnim produžetkom agonije i nepravde, koja traje već duže od tri godine", rekao je Kozarev.

Ivanovićeva supruga Milena Ivanović Popović ocenila je da je načinjen još jedan korak ka konačnoj pravdi i slobodi.

"Očekujem da će Oliver nakon dva meseca kućnog pritvora biti pušten da se brani sa slobode i konačno se nazire kraj ovoj velikoj farsi, koja je započela pre više od tri godine", dodala je Milena Ivanović Popović.

Ivanović je nešto posle podneva napustio Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici. Vozilom pritvorske jedinice je najpre prebačen u zatvor u Kosovskoj Mitrovici, a zatim je prevezen u svoj stan u severnom delu Kosovske Mitrovice. On je već jednom bio u kućnom pritvoru, i to četiri meseca, tokom prethodnog postupka.

Na statusnoj konferenciji početkom marta, pored datuma početka suđenja, utvrdiće se i drugi detalji, kao što su broj svedoka, dužina trajanja suđenja i drugo.

Apelacioni sud u Prištini odlučio je prošle nedelje da se Ivanoviću ponovi suđenje, nakon što je Sud poništio prvostepenu presudu kojom je on bio osuđen na devet godina zatvora.

Vlada Srbije pružila je Euleksu garancije da će Ivanović biti dostupan pravosudnim organima, ukoliko mu se omogući odbrana sa slobode.

Sudskom veću je inače predsedavala Roksana Komša, koja je Ivanovića u prvostepenom postupku osudila na devet godina zatvora za navodno počinjen ratni zločin.

Odluka suda je doneta bez prisustva javnosti.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 22. feb 2017, 21:32) - Mira [neregistrovani]

I tako

I tako ce ga zlotvori vozati 9 godina kucni pritvor, pa zatvor pa opet iz pocetka dok se nepriblizi 9 godina onda ce ga osloboditi.

(sreda, 22. feb 2017, 16:31) - anonymous [neregistrovani]

Zelim...

Zelim ovom velikom coveku odmor u krugu svoje porodice i svako dobro. On je daleko od ovih optuzbi.... Ziv i zdrav bio !

(sreda, 22. feb 2017, 15:27) - carlo [neregistrovani]

carlo.ibishi@gmail.com

jasam.albanac i neverujem daje oliver radi takav zlocin.zelimu srece i slobodu

(sreda, 22. feb 2017, 13:34) - Sl.Đ.P. Sl.P.anonymous [neregistrovani]

Nesposobno sudstvo

Колико то година треба "славном суду" да донесе коначно решење "по правди бога јединога" у овом случају.А после толико година суђења, да се предлаже поновно суђење, прави је нонсенс!Надајмо се да у овом случају суђење неће трајати колико у најславнијем суду у Хагу у коме је господин Шешељ провео рекордних 13 година, па ослобођен?!Како све ово објаснити, осим да су судовима завладали белосветски моћници, па судије из чисте слепе послушности, можда због озбиљних претњи, чине оно што им други енергично наређују!Сигурно да су такве судије добро плаћене, па што год се процеси одуговлаче, добро зарађују, а белосветским моћницима и није стало колико то кошта, него да остваре своје политичке, економске и стратешке интересе.Светска јавност је о свему томе обавештена, свима је потпуно јасно о чему се ради у овим и другим случајевима, али ко је о било чему пита, јер све овоземаљске пите месе и праве такви борци за људска права и демократију.

(sreda, 22. feb 2017, 12:22) - anonymous [neregistrovani]

Cist bezobrazluk

Nema se cemu radovati kad se zna da je covek cist ko suza od pocetka se zna i Albanci to dobro znaju samo sto i mi znamo njihove zle namere pa i to uklanjanje Olivera sa njegovog radnog mesta.Providni ste previse !

(sreda, 22. feb 2017, 12:18) - anonymous [neregistrovani]

33 meseci za nista !!!

Sad i kucni pritvor to je prevazislo svaku meru.Hapse kako im je volja a najcesce kad se neko njihov uhapsi za ratne zlocine onda oni posize i hapse i izmisljaju price o ljudima koje su oni uhapsili,normalno ljude koji sasvim mirno zive na svojim imanjima i koji sa tadasnjim ratom nemaju nikakve veze niti umesani bili vec jadnici koji trpe svakaki zulum .Onaj ko je ratovo sigurno vam nije tu medju vama i da jeste branio je samo svoje vi ste ti koji su dosli iz Albanije jeli pili i na kraju oteli.Necete dugo to se zna !!!