Preteći grafiti na nekoliko objekata u Gnjilanu

Grupa Albanaca je tokom protekle noći uznemirila Srbe u Gnjilanu, ispisavši na njihovim objektima grafite, među kojima su i pretnje smrću, preneli su RTS-u preostali Srbi u tom gradu.

"Sinoć smo mi Srbi u Gnjilanu doživeli neprospavanu noć. Grupa od 20-ak mladih Albanaca je skandirala protiv nas i ispisala grafite zastrašujuće sadržine", rekao je RTS-ov izvor, koji je zbog sopstvene bezbednosti želeo da ostane anoniman.

"Ubij Srbina", "Kill all Serbs", "UČK", neki su od ispisanih grafita.

Grafiti su ispisani pored srpske pravoslavne crkve, na objektima u kojima se preostalih 35 Srba u Gnjilanu okuplja. 

Direktor Kancelarije za zajednice Ivan Tomić osudio je taj vandalski čin, koji ima za cilj zastrašivanje preostalih Srba u Gnjilanu.

"Verski i etnički motivisana mržnja koja poziva na ubijanje Srba je ništa više nego demonstracija sile većinske zajednice, koja ne samo da nije smela da prijavi incident već je i nemo ćutala na taj sraman napad i poziv na etničko čišćenje", naveo je Tomić u reagovanju. 

On očekuje objašnjenje komandira policije i preduzimanje određenih koraka kako bi krivci bili privedeni pravdi.

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović najoštrije je osudio grafite na srpskim objektima u Gnjilanu, ocenivši ih kao pokazatelje sramotne postojeće mržnje i netrpeljivosti prema Srbima u mnogim gradovima na KiM.

Taj kukavički i vandalski čin je usmeren na one koji su najranjiviji, rekao je Stojanović.

"Pozivam gospodina Hašima Tačija i gospodina Isu Mustafu da se ne samo oglase i osude ovaj sramotan i kukavički čin već i da upitaju komandira policijske stanice u Gnjilanu da li je uradio svoj posao, pronašao i priveo pravdi te kukavice i nasilnike, kako bi nevini ljudi i njihova deca mogli mirno da spavaju u svojim domovima", rekao je Stojanović.

Predsednik Srpske liste Slavko Simić najoštrije je osudio ispisivanje antisrpskih grafita i ocenio da su poruke mržnje nedopustive.

Simić je u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu naveo da godinama unazad, svakodnevno niču nedopustive poruke mržnje na Kosovu i Metohiji i da se radi o mržnji koja je direktno uperena prema srpskoj zajednici.

"Grafiti jasno govore da Srbi na Kosovu i Metohiji moraju da strahuju za svoje živote", rekao je Simić i apelovao na Albance koji su na ovaj način uznemirili Srbe u Kosovskom pomoravlju da počnu da uvažavaju druge i sa njima žive u miru.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 15. feb 2017, 19:31) - anonymous [neregistrovani]

www

kada drustvo dozvoli da huligani rade sta hoce to drustvo se brzo urusi jer kriminalci neznau sta je dosta,setimo se devedesetih.

(sreda, 15. feb 2017, 15:06) - anonymous [neregistrovani]

А Брисел?

Могеринијева и компани као и обично праве се луди и мутави као и увек до сада.

(sreda, 15. feb 2017, 12:28) - ZARE 1 [neregistrovani]

Pravda?

Ovo prevazilazi sve normalne granice čovečanstva ! Definitivno , zajedničkog života sa albancima nema a našem narodu na Kosovu je svakog dana sve teže i teže....Naš narod ostaje nezaštićen i prepušten na milost i nemilost ekstremista !
Tuga i čemer......

div id="adoceanrsvdcfhklggd">