Plavšićeva stigla u Beograd

Bivša predsednica RS Biljana Plavšić doputovala je oko 14 časova u Beograd, nekoliko sati pošto je oslobođena iz švedskog zatvora. "Ostajem u Beogradu", rekla je po dolasku u Srbiju.

Bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić stigla je u Beograd pošto je puštena iz zatvora u kome je odslužila dve trećine kazne od 11 godina, na koliko je osuđena pred Haškim tribunalom zbog zločina nad nesrbima tokom rata u Bosni i Hercegovini.

"Ostajem u Beogradu sa porodicom, ali jedva čekam da odem u Banjaluku i vidim svoje prijatelje", rekla je Plavšićeva u ekskluzivnoj izjavi Radio-televiziji Srbije, po dolasku u svoj stan na Vračaru, gde je došla u pratnji  premijera RS Milorada Dodika ušla u svoj stan u Katanićevoj ulici na Vračaru.

Biljana Plavšić, po dolasku u Beograd, nije davala izjave novinarima, ali je, po dolasku u stan va Vračaru, rekla da će im se uskoro obratiti.

Na pitanje novinara kako se oseća, ona je odgovorila: "Slobodno".

Milorad Dodik izjavio je da je bivša predsednica RS Biljana Plavšić slobodna po svim, kako je rekao, "ovim i božijim zakonima".

"Sve što sam imao da kažem o njenoj kazni ja sam rekao u prošlosti. Mislim da je to bila nepravda i da to apsolutno više nije ni važno, pogotovo za nju koja to treba da što pre zaboravi, a i mi, njeni prijatelji", rekao je Dodik.

Švedsko Ministarstvo pravde odobrilo je prevremeno puštanje na slobodu Biljane Plavšić. Prema švedskim zakonima, zatvorenik može biti oslobođen zbog dobrog vladanja pošto odsluži najmanje dve trećine kazne.

Haški tribunal je 15. septembra dao saglasnost za njeno prevremeno puštanje na slobodu, pošto joj je 24. oktobra isticalo dve trećine kazne.

U  izveštaju Tužilaštva, koji je razmatran prilikom odlučivanja u MKSJ o davanju saglasnosti da Plavšićeva bude oslobođena,  navodi se da ona "nije bila od velike pomoći niti je imala neku želju da sarađuje sa Tužilaštvom".

Bivša predsednica RS, prema o sporazumu o priznanju krivice, inače, nije imala obavezu da svedoči u druigim predmetima - što je u slučaju drugih optuženih koji su priznavali krivicu bilo gotovo pravilo, ali se ipak pojavila u procesu protiv Momčila Krajišnika.

Negativnu ocenu Tužilaštva, koju predsednik MKSJ Patrik Robinson nije uvažio, Plavšićeva je "zaslužila" u  slučaju Milošević.

Naime, ona je trebalo da se pojavi kao svedok tužbe početkom 2004. godine, čak je bila prebačena iz švedskog zatvora u Hag, ali  "dil" sa timom Karle del Ponte nije postignut.

Iz MKSJ tada je procurilo da je Plavšićeva, usled noviih saznanja, radikalno promenila mišljenje i o svom priznanju i delu srpske krivice za rat u Bosni pa je pretila opasnost da se od svedoka tužbe pretvori u svedoka  odbrane, odnosno da govori u korist Miloševića - sa kojim je za vrema rata bila u lošim odnosima.

Takva scenario se nije dopao tužiocu Džefri Najsu i Plavšićeva je vraćena u Švedsku gde je morala da sačeka formalno ispunjavanje uslova za prevremeno oslobađanje.

Bivša predsednica Republike Srpske, nakon nagodbe sa Tužilačtvom,  priznala je u oktobru 2002. godine krivicu za progon muslimana i Hrvata u 37 opština u Bosni i Hercegovini u vreme rata 1992. godine.

Tribunal je Plavšićevu u februaru 2003. godine osudio na 11 godina zatvora.

Prethodno, Plavšićeva se 10. januara 2001. godine dobrovoljno predala Haškom tribunalu pred kojim je 7. aprila 2000. optužena za genocid, zločine protiv čovečnosti, ratne zločine nad bosanskim Muslimanima i Hrvatima i teške povrede Ženevske konvencije 1991. i 1992. godine u BiH.

Biljana Plavšić je jedina žena osuđena u Haškom tribunalu, zbog zločina protiv čovečnosti.

broj komentara 49 pošalji komentar
(četvrtak, 05. nov 2009, 08:55) - anonymous [neregistrovani]

Kako za koga

ali za mene B. Plavsic ce ostati kao negativna figura sa Balkana a imam li razlog ne bih o tome jer danas svak slijedi svoje.

Nema nista gore tj. ponizavajuce u zivotu do nakon tolike njene karijere koju joj ne osporavm, pred sami kraj zivota zavrsi kao (za nekoga) ratni zlocinac.

O njoj ce da kako biti rijeci i nakon nje kad napusti ovaj svijet jer je u poodmaklim godinama. Od njenog priznanja krivice pa na dalje.

Bilo kako bilo Balkan je Balkan za neke ona ce biti heroj a za neke ratni zlocinac takva je cinjenica na kraju krajeva svak ce slijediti svoju historiju jer ga tudja nece interesovati.

(sreda, 28. okt 2009, 13:03) - anonymous [neregistrovani]

.

Potez Predsjedavajućeg predsjedništva BiH, Željka Komšića, da otkaže posjetu Švedskoj zbog puštanja na slobodu bivše predsjednice RS Biljane Plavšić bespredmetno je komentarisati s obzirom da je Biljanu Plavšić oslobodio Haški tirbunal, a da je Švedska sprovela odluku,koje su to nebuloze.

(sreda, 28. okt 2009, 13:00) - Борис [neregistrovani]

Наравно...

Наравно да има!

(sreda, 28. okt 2009, 10:46) - anonymous [neregistrovani]

Zašto?

Zašto želite zajedničku Bosnu kad smo takvi zločinci. Da nam stalno zagorčavate život. Pođite i vi gospodo do Bratunca, Kravica ili do tog Sarajeva, što spominjete. Gde su Srbi iz Sarajeva, koliko ih je pobijeno. A i bivše logore za Srbe bi mogli posetiti. Zato manje priče i pometite ispred svojih vrata. Pronađite na internetu zločine muslimana nad Hrvatima itd. Ko je vas proglasio nevinima, a sve druge zločincima. Mi barem znamo za našu krivicu, a dali znate vi za vašu?

(sreda, 28. okt 2009, 06:40) - anonymous [neregistrovani]

slazem se

slazem se u potpunosti ...!

(sreda, 28. okt 2009, 06:14) - Milos Radulovic [neregistrovani]

Opasna nagadjanja!

Ne znam samo odakle nasen narogu tolika samouverenost da npr. napadaju ili brane Biljanu Plavsic. Citiracu mog omiljenog filsmog junaka Clint Eastwood "misljenje je kao du*e, svako ga ima!" Naravno, svi misle da vide i znaju pravu istinu, otuda i tolika samouverenost. Ja licno, i ako imam prilicno puno informacija o doticnoj gosodji i njenom "slucaju" ipak ne bih mogao da je opisem na najpopularniji nacin kod nas "crno - belo". Istina je verovatno kao i uvek negde na sredini, a vreme ce iskristalisati sve nejasnoce. Kada pogledate jednu, jos uvek gospodstveno lepu zenu i ugasen i umoran pogled, ne mozete se oteti utisku da je ne sazalite. To zaljenje nema veze sa odobravanjem nje same i njenoga dela, radi se samo o cisto ljudskim emocijama. Nas narod ce je u najvecoj meri opravdati i razumeti, druga strana, citaj Muslimanska ce imati sasvim drgacije vidjenje. I tako na kraju niti mi (Srbi) niti Muslimani necemo izvuci nikakvu korist iz citave stvari jer nismo izgleda ni voljni ni sposobni da trezveno posmatramo i osudimo zlocin ma odakle dolazio. Nadam se da ce neke buduce generacije imati drugaciji pristup prilikom davanja ocena, pa samim time i vece sanse da dodju do tako zeljene istine. Pozdrav svim citaocima.

(sreda, 28. okt 2009, 02:37) - Dusan Zdrale [neregistrovani]

Pedsednica u prestonici

Dobro dosi kuci, draga predsednice, nasa draga profesorice!
Ima li vece radosti nego ugledati vas ponovo slobodnom.
Neka Vam dragi Gospod Bog podari dug zivot i dobro zdravlje. Primite mnogo srdacnih pozdrava od vasih .........iz Njujorka-SAD.

D. Zdrale

(sreda, 28. okt 2009, 02:26) - Mario HR [neregistrovani]

Tko jos gleda Hloverku?

Dragi gospodine, pa Hloverku ne gledamo vise ni mi u Hrvatskoj. Nasa je politicka elita zbunjena, i vjerujem da pomalo zavidi nacinu na koji se Srbija nosi sa medjunarodnim pritiscima. S druge strane kakav god bio sluzbeni stav Zagreba o "ukidanju" RS, mozete biti 100% sigurni da pomirljiva politika Premijera Dodika prema BiH Hrvatima nailazi na velike simpatije u hrvatskom narodu - to je ono cega se Hloverka i sluzbeni Zagreb najvise plase. Ljudi ne mogu shvatiti da jedan srpski politicar Hrvatima moze biti drazi od njih samih. Gospodji Plavsic zelim ugodnu starost, nakon odsluzene kazne i povratka u rodni kraj.

(sreda, 28. okt 2009, 00:20) - anonymous [neregistrovani]

srbija

dobro dosla

(utorak, 27. okt 2009, 23:31) - anonymous [neregistrovani]

Dokle bre?

Upravo gledam emisiju g. Hloverke na HRT 1. Povratak Biljane Plavšić je iskorišćen u komentarima gostiju za napad i na Srbiju i na Republiku Srpsku. Oni bi ukinuli i Republiku Srpsku, a verovatno i sve Srbe u njoj. Ovu emisiju gledaju i Srbi i to nebi trebali zaboraviti gospoda gosti ove emisije. Za gospođu u studiju je njeni generali heroji, a ovi drugi su zločinci. Što god vi gospodo rekli Srbi neće više s vama, a evo upravo sada čujem da smo i fašisti. Ma nećete nikad ukinuti Republiku Srpsku, nikada, sve dok je i jednog Srbina u Republici Srpskoj.