AP: Brat ubijene braće Bitići optužuje Srbiju

Brat trojice braće Bitići koja su 1999. godine ubijena u Srbiji nakon borbi na Kosovu, optužuje Beograd da odbija da privede počinioce pravdi, bez obzira na stalna obećanja da će to učiniti, prenosi agencija Tanjug.

Jili, Mehmet i Agron Bitići, američki državljani albanskog porekla napustili su posao u Njujorku da bi se borili na strani albanskih pobunjenika na Kosovu. Uhapšeni su na kraju borbi, kada su zalutali u centralnu Srbiju, a njihova tela su otkrivena u masovnoj grobnici 2001. godine, podseća AP.

Njihov brat Fatos Bitići rekao je danas agenciji AP da je premijer Vučić više puta obećao američkim zvaničnicima da će Srbija rešiti ovaj slučaj.

Vučić je, kaže Bitići, pozvao na strpljenje. "Strpljenje posle 17 godina? Ovaj slučaj nije od juče", rekao je Fatos Bitići, prenosi AP.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot je, juče, govoreći o nerešenim slučajevima koji opterećuju odnose dve zemlje - slučaju "Bitići" i paljenju američke ambasade, rekao da SAD neće biti zadovoljne dok ne bude rezultata i dok neko ne preuzme odgovornost.

N1 navodi da je ambasador SAD nedavno izjavio da lično misli da "istragu usporava to što je u događaj ubistva braće Bitići bio uključen jedan visoki policijski funkcioner koji je sada član izvršnog odbora vodeće stranke u Srbiji". Skot je za N1 pojasnio ovu svoju izjavu.

"Tri Amerikanca albanskog porekla su ušla ilegalno u Srbiju i bili uhapšeni... Pušteni su iz zatvora jedne policijske jedinice i dati drugoj policijskoj jedinici i nakon toga su pronađeni mrtvi, ruke su im bile vezane na leđima i oni su bili streljani... I to je bilo u dvorištu druge policijske jedinice i niko ne može da kaže da nije video ništa i da ne zna ništa... A ja mislim da odgovornost za to ide do glave jedinice", rekao je Skot.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 01. nov 2016, 15:10) - anonymous [neregistrovani]

u demokraciji

ne bi trebalo zasticeni od zasticeniji.Zar samo zato sto su preuzeli aericko drzavanstvo trebju imati izuzetan tretman u sudskom postupku.Ako se Amerika brine o sudbini svojih druavljana ,a sto amerike ne bi sad preuzela odgovornost sto su njezini drzavljani se borili i ubijali u drugoj drzavi.Kad su sa oruzjem u ruci dosli ubijati Srbe onda su trebali racunati da i oni mogu biti ubijeni.Uostalom zasto Amerika sprecava da se na isti nacin procesuiraju ubice srpskih drzavljana na Kosovu zemjli u kojoj su se rodili i zivjeli,pa ako je bilo i u borbi cinili su toza obranu svojih domova.