Okončana drama ispred zgrade Vlade Srbije, uhapšen muškarac s bombom

Miroslav Stankovski star 39 godina, koji je pretio da će se razneti bombom ispred zgrade Vlade Srbije uhapšen je i zadržan po nalogu Višeg tužilaštva u Beogradu. Drama u Nemanjinoj trajala oko tri sata. Izbegnuto aktiviranje bombi i ugrožavanje sigurnosti, kaže ministar policije Nebojša Stefanović i dodaje da je incidentu prethodila porodična svađa. Premijer poručuje da je ovo bila teška noć. Portparolka tužilaštva Leposava Vujanović rekla da će Stanovski u nedelju biti saslušan.

Muškarac iz Beograda pretio je ispred zgrade Vlade Srbije da će aktivirati dve ručne bombe, javio je reporter RTS-a sa lica mesta. Policija je potvrdila da je uhapšen M. S, koji je zadržan po nalogu Višeg javnog tužilaštva.

Kako saznaje RTS, reč je o Miroslavu Stankovskom (1977), kojeg su jake policijske snage uspele da savladaju nakon skoro tri sata pregovaranja. On je uhapšen oko 06.45.

Stankovski je prosleđen tužilaštvu, a preti mu krivična prijava.

Osumnjičeni je zadržan po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, a portparolka tužilaštva Tatjana Sekulić kaže da se utvrđuju sve činjenice i okolnosti pod kojima se desio ovaj incident.

Nakon toga će biti doneta odluka o daljem toku postupka, dodala je Sekulić. 

Prethodno je MUP saopštio da je nadležni tužilac obavešten, a da se rad na ovom slučaju nastavlja. 

Drama u Nemanjinoj ulici počela je oko četiri sata posle ponoći, kada je Stankovski automobilom došao ispred zgrade Vlade i zapretio da će se razneti.

Kako saznaje RTS, reč je o čoveku koji je od ranije poznat policiji. U dosijeu ima više krivičnih prijava zbog razbojništva i krađa. On je tražio da razgovara sa inspektorom koji je radio na jednom njegovom slučaju.

Postojala je opasnost da aktivira bombe jer je u jednom trenutku iz njih izvukao osigurače. Na kraju je osigurače vratio na mesto i odložio bombe. Posle toga je uhapšen.

Veliki broj pripadnika policije, Hitne pomoći i vatrogasaca nalazio se u Nemanjinoj ulici u Beogradu, gde su došli i pripadnici SAJ-a, kao i snajperisti.

Stefanović: Akcija izvedena profesionalno

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu profesionalno i dobro izvedena akcija kojom je izbegnuto aktiviranje bombi i ugrožavanje bezbednosti.

"Najvažnije je da nije bilo žrtva", rekao je Stefanović novinarima u Nišu dodajući da ni prema osobi koja je pretila da će aktivirati bombe nije primenja sila.

Ministar je rekao da je ta osoba uhapšena i da je za nju postojao krivični dosije, te da je tražila razgovor sa pripadnicima kriminalističke policije koji su pre nekoliko godina vodili predmet u jednom od slučaja kada mu je podneta krivična prijava, kao i da ta osoba ima jednu presudu koja još nije pravosnažna.

Stefanović je naveo da je ta osoba došla u četiri ujutru i da je savladana nešto pre sedam sati.

Kako je rekao, identifikovan je i utvrđeno je da postoji postoji krivični dosije za njega, odnosno da ima više krivičnih dela ugrožavanja bezbednosti, pretnji i slično.

"Tražio je da razgovara sa nekim od pripadnika policije koji su vodili jedan od tih predmet. Mi smo posumnjali u dobre namere ishoda takvih razgovora i zato smo uključili odmah pregovarački tim i ta osoba je rekla da ima kod sebe bombu i držao je ručnu granatu u ruci na kojoj je kasnije skinuo osigurač", naveo je Stefanović.

Angažovani su specijalni timovi beogradske policije, interventne jedinice, a zatim i SAJ. Stefanović kaže i da je od prvog trenutka situacija stavljena pod kontrolu, tako da nije bilo ugrožavanja bezbednosti građana.

Policija je napravila obruč oko te osobe koja je bila ispred vlade vodeći računa o bezbednosti pripadnika policije koji su bili na bezbednoj udaljenosti, a da mogu da urade svoj posao i vrše komunikaciju, dodao je Stefanović.

Naveo je da je zbog toga jedan deo saobraćaja preusmeren da ne bi dozvolili da iko dođe u domet.

"Ovo je profesionalno i jako dobro vođena akcija koja je rezultirala da je lice savladano na kraju i da smo izbegli aktivaciju ručne granata. Operativni rad je u toku koji će utvrditi da li postoje neke druge okolnosti koje još uvek ne znamo", rekao je Stefanović. 

"Važno je da nismo imali izgubljene živote - što je jako važno u ovakvim situacijama jer je i to jedan od mogućih ishoda kada neko dođe sa ručnom bombom i preti da je baci", naglasio je Stefanović.

Zahvalio je svima koji su tu akciju dobro odradili i što su izbegnuta bilo kakva povređivanja, pa čak i te osobe koja je pretila, jer nije došlo do upotrebe bilo kakve sile, osim kada je policija primenom policijskih ovalašćenja tu osobu savladala i privela.

Incidentu ispred Vlade je, prema rečima Stefanovića, prethodila porodična svađa u njegovom domaćinstvu sa ocem, a te informacije su dobijene i iz njegove kuće.

"Možda je i ta svađa bila okidač da krene u izvršenje ovog dela. Nakon svega ovoga idemo dalje i utvrdićemo sve činjenice i okolnosti. Istraga će pokazati da li je bio pod uticajem narkotika ili alkohola, i jedan deo istrage vodi u tom smeru", dodao je ministar policije.

Na mesto događaja odmah su stigli pripadnici Interventne jedinice, Specijalne antiterorističke jedinice, Pregovaračkog tima i druge ekipe Ministarstva unutrašnjih poslova, saopštio je MUP.

Vozilo Parking servisa odvezlo je automobil za koji se sumnja da pripada M. S.

Saobraćaj, koji je bio blokiran, brzo je normalizovan u svim centralnim gradskim ulicama, osim u Nemanjinoj, gde su tramvaji na liniji 2, 3, 7, 9 i 12 i dalje neko vreme stajali zbog kvara.

 

broj komentara 7 pošalji komentar
(subota, 15. okt 2016, 12:36) - anonymous [neregistrovani]

pola vrata

Kao sto vidim i (poli)cija je bila ukljucena

(subota, 15. okt 2016, 12:09) - anonymous [neregistrovani]

"Objavljujemo rat kriminalu !"

Izgleda da su kriminalci prvi napali :P

(subota, 15. okt 2016, 09:51) - Đorđe [neregistrovani]

Kriminalac ispred zgrade Vlade Srbije

Kriminalac je hteo da napravi haos ispred zgrade Vlade ali je policija odlično odradila posao.
Policijo svaka čast!
Pozdrav za Predsednika Vlade Srbije gospodina Aleksandra Vučića.

(subota, 15. okt 2016, 09:30) - Srbin brale [neregistrovani]

Cenzura

Garantovana su cenzurisali motiv zbog kojeg je ovaj čovek pretio samoubistvom.

(subota, 15. okt 2016, 08:55) - dr [neregistrovani]

istina

derzava serbije mora pot hitnom de se kontrolise metar po metar svaku kucu, stanove, po nase serbiju i za vreme rata u hervatskoj, bosni, i na kusovu ,para militarci, policajci, pa ko nije imao oruze i bombe , zato mora pot hitnom da se rese taj problem, a ovaj slucaj je politicki smisao, ostalo da se vidi................!!!

(subota, 15. okt 2016, 06:54) - anonymous [neregistrovani]

idi begaj

ti sto prete samo zele medijsku paznju. Opasni su oni sto cute pa bez pardona odvrnu bombu. Ipak mene brine duga stvar,a to je otkud narodu toliko eksplozivnih naprava ,pocev od bombi ,stapnog dinamita itd? Ispada da u Srbiji mozes da kupis bombu ko cokoladu.

(subota, 15. okt 2016, 06:47) - mirjana [neregistrovani]

"muskarac ima ime"???

Ako je poznat policiji zbog razbojnistva ,zasto se krije njegovo ime?To nije neki socijalno ugrozen ili neopravdano zaboravljen,vec kriminalac!!!