Zaseban proces protiv Kovačevića u Srbiji

Krivični postupak koji će se protiv Miladina Kovačevića voditi pred sudom u Srbiji, nije u vezi sa ustupanjem tog predmeta našem pravosuđu od strane američkih organa.

Republički javni tužilac Slobodan Radovanović izbegao je da direktno odgovori na pitanje da li su američki organi ustupili Srbiji predmet protiv Miladina Kovačevića, istakavši da to nema značaja za istragu srpskog tužilaštva.

Radovanović je ukazao da je krivično delo za koje se Kovačević tereti u Americi - nanošenje teških telesnih povreda opasnih po život - kažnjivo i po zakonima Srbije i stoga je srpsko tužilaštvo ovlašćeno da krivično goni počinioca, ma gde da je delo počinjeno.

"Pravosudni organi Srbije su od američkog Ministarstva pravde dobili kompletnu dokumentaciju o slučaju Kovačevića", koji se u SAD tereti jer je pretukao kolegu sa fakutleta Brajana Štajnhauera, rekao je Radovanović.

Na osnovu te dokumentacije pokrenuta je istraga i "nakon što sprovedemo istragu i utvrdimo dokaze, odlučićemo da li će protiv Kovačevića biti podignuta optužnica", rekao je republički tužilac.

Kovačević, koji je SAD napustio sa putnom ispravom koju je dobio u konzulatu Srbije, pošto mu je američki sud privremeno oduzeo pasoš, tereti se u Srbiji za podsticanje na zloupotrebu službenog položaja, falsikivanje isprave i nanošenje teške telesne povrede.

Srpski tužilac je naveo da je uputio dopis državnom tužiocu SAD u kom traži da se Srbiji ustupe potrebna dokumenta na osnovu kojih bi se protiv Kovačevića vodio postupak.

"Kod nas je tek počeo istražni postupak i u međuvremenu, dok se ne okonča, ne znam šta će SAD uraditi", rekao je Radovanović i dodao da se Kovačeviću u Americi može suditi u odsustvu.

U Srbiji je za krivično delo nanošenje teških telesnih povreda opasnih po život zaprećana kazna do osam godina zatvora.

Borivoje Borović, advokat Miladina Kovačevića  izjavio je da predmet iz SAD nije ustupljen srpskom pravosuđu niti je istražni sudija postupao po postupku zamolnice američkog pravosuđa.

Istražni sudija Drugog opštinskog sudu u Beogradu odredio je sinoć pritvor Kovačeviću i bivšem konzulu Srbije u Njujorku Slobodanu Nenadoviću u trajanju do 30 dana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво