Suđenje za zločine u Srebrenici počinje 26. oktobra

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zakazalo je za 26. oktobar početak suđenja u procesu "Srebrenica" koji se vodi protiv osam bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske zbog optužbi za zločine nad civilima, pošto je danas završeno pripremno ročište.

Suđenje je zakazano i za 27. oktobar, rekla je Tanugu portparolka suda Tanja Koljenšić.

Današnje pripremno ročište bilo je zatvoreno za javnost, a na suđenju u oktobru imaće priliku da svoju odbranuu celosti iznesu u prisustvu javnosti i medija.

Tužilaštvo za ratne zločine optužilo je okrivljene za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu, a optužnicu u ovom slučaju zastupaju zamenici tužioca za ratne zločine Mioljub Vitorović i Bruno Vekarić.

Optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Oni su optuženi da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, takos sto su u hangaru „Kravice" 14. jula 1995. godine ubili više stotina muslimana.

Među žrtvama koje su ubijene u hangaru Kravice do sada je identifikovano više od 1.300 civila muslimanske nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Glogova 1 i 2 i Ravnice, kao i u više sekundarnih grobnica.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">