(Ne)izvestan dolazak Plavšićeve

Premijer RS Milorad Dodik rekao da je Biljana Plavšić izašla iz švedskog zatvora Hilsenberg. Švedska tvrdi da će bivša predsednica RS iz zatvora izaći u utorak.

Kontradiktorne informacije o puštanju bivše predsednice Republike Srpske Biljane Plavšić iz zatvora Hilsenberg u Švedskoj. Premijer RS Milorad Dodik rekao da je puštena i da Vlada RS pokušava da joj obezbedi prevoz za Beograd. Švedska tvrdi da je Plavšićeva još u zatvoru.

"Ovog trenutka Biljana Plavšić je slobodna osoba. Ona je odležala kaznu i slobodna je po svim ovim i božijim zakonima", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, dodajući da Vlada RS pokušava da joj obezbedi prevoz iz Švedske za Beograd.

Portparol švedske ministarke pravde, Martin Valfridson je, agenciji Tanjug, rekao da je Plavšićeva još u zatvoru i da će biti puštena u utorak.

Švedska Vlada donela je ranije u četvrtak odluku da Plavšićeva bude uslovno oslobođena iz zatvora nakon odsluženja dve trećine zatvorske kazne, potvrdio je Srni portparol švedskog Ministarstva pravde Martin Vilfridson.

Haški tribunal je 15. septembra odobrio prevremeno puštanje na slobodu Biljane Plavšić pošto joj 24. oktobra ističe dvije trećine kazne.

Plavšićeva (79) je prethodno prebačena iz zatvora Hinseberg u zatvor u Stokholmu, preneo je sinoć Švedski radio.

Haški tribunal je 15. septembra odobrio prevremeno puštanje na slobodu Biljane Plavšić, pošto joj 24. oktobra ističe dve trećine kazne.

Prema švedskim zakonima, zatvorenik može biti oslobođen zbog dobrog vladanja pošto odsluži najmanje dve trećine kazne.

Bivša predsednica Republike Srpske priznala je u oktobru 2002. godine krivicu za progon muslimana i Hrvata u 37 opština u Bosni i Hercegovini u vreme rata u toj zemlji 1992. godine.

Tribunal je Plavšićevu u februaru 2003. godine osudio na 11 godina zatvora.

Plavšićeva se dobrovoljno predala sudu u Hagu odmah pošto je optužena u januaru 2001. godine.

Bilt: Pravda se mora poštovati

Šef švedske diplomatije Karl Bilt ukazao je na važnost poštovanja odluka Haškog suda povodom današnje odluke švedske vlade o puštanju na slobodu Biljane Plavšić.

"Svaki put kad Tribunal nekoga uhapsi ili osudi, uvek se pokreće rasprava. Ali, pravda je pravda i ona mora da bude zadovoljena i poštovana", rekao je Bilt.

"Osnovali smo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i neki podržavaju neke njegove odluke, a neke njegove odluke su kod drugih manje popularne, ali mislim da je vrlo važno da svi poštujemo sve odluke tog suda i da ih ne dovodimo u pitanje na temelju političkih procena", istakao je Bilt.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво