Sprovođenje istrage u slučaju "Tuzlanska kolona"

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podnelo je istražnom sudiji Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu zahtev za sprovođenje istrage protiv Izeta Smajića (47) zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Tuzli 1992. i zatražilo određivanje pritvora, saopštilo je Tužilaštvo.

Sumnje se da je Smajić, državljanin BIH, "kao pripadnik oružane vojne formacije Bošnjačke strane u sukobu sa JNA, 15. maja 1992. godine u Tuzli, počinio krivično delo ratni zločin protiv ranjenika i zarobljenika" u predmetu poznatom kao "Tuzlanska kolona".

Tužilaštvo navodi da je Smajić,"neposredno posle završetka oružanog napada na kolonu vojnika JNA koji su se iseljavali iz kasarne 'Husinska buna' u kanalu pored puta, videći da među poginulim vojnicima ima preživelih, došao do ranjenog Radovana Krstića, stavio mu pištolj u usta i opalio".

Krstiću, rodom iz Bijeljine, "koji je i pored Smajićevog pucnja ostao živ, kasnije je pružena medicinska pomoć od osoblja Medicinskog centra u Tuzli".

"Prevezli su ga u bolnicu, gde je operisan, po saniranju je prebačen u zatvor u Tuzli i jula 1992. razmenjen", navodi se u saopštenju.

Krstić je 28. marta 2008. svedočio u postupku protiv Ilije Jurišića, optuženog u predmetu "Tuzlanska kolona" pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, a protiv Smajića je Viši sud u Tuzli sproveo istragu 1992.godine.

Pre godinu dana, predmet je sa svim dokazima o počiniocu, događaju i žrtvi poslat Tužilaštvu BiH koje ga do danas nije razmatralo, navodi se u saopštenju.

Zato je, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, u skladu sa nadležnostima, pokrenulo istragu i predložilo da se prema osumnjičenom Smajiću odredi pritvor, kaže se u saopštenju.

Pre 16 godina, u "Tuzlanskoj koloni", kada je posle dogovora sa lokalnim vlastima o mirnom izvlačenju tadašnje JNA iz Tuzle, u napadu muslimanskih jedinica ubijeno je oko 200 starešina i vojnika, dok ih je oko 140 zarobljeno.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je 9. novembra 2007. godine optužnicu protiv Jurišića u slučaju "Tuzlanska kolona".

On se, prema optužnici, tereti da je kao pripadnik rezervnog sastava policije MUP-a BiH i starešina u Službi državne bezbednosti izdao naredbu za otvaranje vatre na kolonu JNA.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво