Drama u "Lufthanzinom" avionu na letu za Beograd, Jordanac na silu pokušao da uđe u pilotsku kabinu

Putnici, među kojima je bila ekipa RK "Vojvodina", uspeli su da savladaju Jordanca sa američkim pasošem koji je pokušao da upadne u kokpit "Lufthanzinog" aviona na letu Frankfurt - Beograd. Avion je bezbedno sleteo i Jordanca je preuzela policija. Određeno mu je zadržavanje do 48 sati zbog krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti i prosleđen je Tužilaštvu na saslušavanje. Jordanac nije mogao da sruši avion, već samo da izazove paniku, kaže za RTS penzionsani pilot Dragan Jovanović.

Drama je započela na nebu iznad Austrije kada je Jordanac zapretio da će otvoriti vrata aviona.

Kako beogradski list Blic navodi, Jordanac je najpre lupao na vrata kokpita, uz reči "Otvoriću vrata aviona!".

Ipak, pribrani putnici uspeli su da savladaju Jordanca, pa je avion bezbedno sleteo u Beograd u 12.45.

Prema prvim informacijama, posada aviona nije prijavila kontroli leta vanrednu situaciju, već je avion neometano sleteo na beograski aerodrom, kako je bilo planirano.

Većina putnika za incident je saznala tek po sletanju na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", kada je policija ušla u avion i privela problematičnog muškarca.

Jordancu sa američkim pasošem određeno je zadržavanje do 48 sati zbog krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti i on je prosleđen Trećem osnovnom tužilaštvu na saslušavanje, saznaje RTS. 

U avionu su se nalazili i rukometaši rukometnog kluba "Vojvodina".  

Predsednik Rukometnog kluba Vojvodina Milan Đukić rekao je za Radio-televiziju Vojvodine da je putnik koji je izazvao problem izgledao sumnjivo još prilikom ukrcavanja i da je negde na sredini leta pokušao da otvori vrata kabine, u čemu su ga sprečili kabinsko osoblje, pomoćni trener "Vojvodine" Milan Mirković i rukometaš Aleksej Rastvorcev.

Dodaje međutim, da situacija nije bila toliko dramtična koliko se u prvi mah činilo.

Trener rukometaša Vojvodine Nikola Marković rekao je za Novosti dana Radio Beograda da tokom incidenta u avionu nije bilo panike.

"Mi smo svi iz zadnjih redova u avionu videli da se nešto dešava, ali smo pomislili da zbog vanrednih situacija u svakom avionu ima nekoga iz službi bezbednosti. Ništa se nije spektakularno desilo sve je prošlo u najboljem redu. Većina nas nije ni imala informaciju šta se dešava", naveo je Marković.

Prema njegovim rečima, stjuart u pratnji dva igrača odveo je čoveka koji je izazvao incident u biznis klasu i tamo su seli sa njim, bez ikakve teške situacije.

"Posle 15 minuta ja sam zvao jednog od mojih igrača i on mi je rekao šta se desilo. Većina putnika nije ni znala šta se desilo u avionu, tek su kasnije saznali šta se dešavalo. Let je bio miran, bez panike, svi su dobro", naglasio je Marković.

Putnika su do kraja leta čuvali Mirković i Rastvorcev, a avion je bezbedno sleteo kada su i ostali putnici saznali za incident, nakon što im je to saopštila policija.

Za više od 30 godina karijere, penzionisani pilot Dragan Jovanović doživeo je mnogo nepredviđenih okolnosti - uglavnom tehničke prirode, jer se nekada, kaže, letelo u normalnijim okolnostima. Potez Jordanca, smatra, nije mogao da ugrozi bezbednost putnika.

Jovanović ističe da je Jordanac jedno mogao da stvori paniku među putnicima. "Bilo je nemoguće da sruši avion. Vrata mogu da se otvore samo na zemlji i u fazi poletanja i sletanja. Gore je toliko veliki 'nadpritisak' da vrata mogu samo da odbrave, nikako otvore", objašnjava penzionisani pilot.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво