Kontramiting antifašista

Građani, antifašističke organizacije i predstavnici sindikata okupljenih u udruženje “Antifašistička kampanja” pokušaće u subotu 11. oktobra, mirnim protestom pod nazivom “Neće proći”, da spreče marš koji organizuje "Nacionalni stroj".

"Protest će imati nestranački i opštenarodni karakter. Mirnim i dostojanstvenim protestom, uz učešće kulturnih stvaralaca i drugih javnih ličnosti, pokazaćemo pravo lice Beograda, grada slobodarskih i antifašističkih tradicija", navedeno je u saopštenju Antifašističke kampanje.

Organizatori antifašištičkog skupa, među kojima su i Savez jevrejskih opština Srbije i Studentska unija Filozofskog fakulteta, planiraju da se okupe kod tog fakulteta u 16 sati, dok je drugi protest pod nazivom "Marš za jedinstvo Srbije" zakazan za 17 sati.

Antifašistička kampanja ukazala je da iza drugog protesta stoje neonacističke organizacije "Krv i čast" i "Nacionalni stroj" koje "već godinama u Srbiji organizuju memorijalne koncerte u čast rođendana Adolfa Hitlera i drugih nacističkih zločinaca".

Više stranaka i nevladinih organizacija zatražilo je proteklih dana da zabrani i spreči održavanje "skupa neonacista".

Savez antifašista Srbije pozvao je 6. oktobra ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića i gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa da marš "neonacista" u Beogradu, najavljen za subotu, tretiraju kao provokaciju i pretnju demokratiji. Savez je u pismu Dačiću zatražio da MUP "tu provokaciju" ne tretira kao uobičajeni javni skup, već kao deo kampanje protiv demokratije, pravne države, pravosuđa i organa javnog reda.

Sličan skup bio je najavljen i prošle godine za 7. oktobar u Novom Sadu, ali ga je policija zabranila. U znak protesta zbog najave tog skupa na rođendan jednog od nacističkih vođa, više nevladinih organizacija održalo je antifašistički skup, tokom koga je došlo do sukoba sa pripadnicima ultradesničarskih organzacija.

U sukobu dve grupe povređene su četiri osobe, a 56 izgrednika mahom iz ektremističkih organizacija je privedeno.

Pripadnici neregistrovane organizacije "Nacionalni stroj" su i novembra 2006. osuđeni na prvostepene zatvorske i uslovne kazne pošto su godinu dana ranije nasilno prekinuli antifašističku tribinu u Novom Sadu.

Petnaestak pripadnika te organizacije je upalo na skup i vređalo prisutne povicima "komunistički retardi", "ustaške sluge" i "jevrejske svinje", a jedan od učesnika skupa je dobio šamar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво