Ukradena spomen-ploča Slavku Ćuruviji

Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo da su vandali ukrali spomen ploču u Svetogorskoj ulici, na mestu gde je ubijen novinar Slavko Ćuruvija. NUNS i Udruženje novinara Srbije zahtevaju da se ploča najhitnije vrati i da oni koji su je uklonili odgovaraju pred zakonom.

Vandali su ukrali spomen ploču u Svetogorskoj ulici, na mestu gde je ubijen novinar Slavko Ćuruvija, saopšilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije.

NUNS je prijavio policiji nestanak spomen obeležja u Svetogorskoj ulici. "Zahtevamo da se spomen ploča najhitnije vrati na zid na kojem je stajala punih devet i po godina i da oni koji su je potajno i neovlašćeno uklonili odgovaraju pred zakonom", naveo je NUNS.

"Sramota je mala reč. Očigledno je to odgovor na godišnjicu 5. oktobra", rekla je agenciji Beta predsednica NUNS-a Nadežda Gaće.

Vlasnik "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine u ulazu zgrade u Svetogorskoj, gde je stanovao.

Godinu dana kasnije NUNS je postavio spomen-ploču, a otkrivajući je, tadašnja predsednica Gordana Suša rekla je da njome NUNS poručuje "da se ne zaboravi i da se više nijednom novinaru to ne dogodi".

Na ploči je zapisano: "Na ovom mestu 11. aprila 1999. godine ubijen je zbog oštre kritičke reči Slavko Ćuruvija, novinar, urednik i vlasnik "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina". U znak sećanja, Nezavisno udruženje novinara Srbije, 11. april 2000".

Udruženje novinara Srbije osudilo je skrnavljenje mesta ubistva novinara Slavka Ćuruvije i zatražilo da kradljivci spomen ploče hitno budu uhapšeni i kažnjeni.

"Uklanjanjem spomen ploče iz haustora zgrade, u kojoj je hicima iz pištolja Ćuruvija ubijen 11. aprila 1999. godine, vandali su povredili žrtvu, porodicu i novinarsku javnost", navodi se u saopštenju UNS.

To udruženje je zatražilo da počinioci budu "hitno" otkriveni i kažnjeni, a da se spomen ploča vrati u hodnik zgrade u kojoj je Ćuruvija živeo.

"UNS podseća da vlast koja nije pronašla ubice novinara, u najkraćem roku treba da otkrije ko je i s kojim motivima skinuo memorijalnu tablu", navodi se u saopštenju.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво