Ukradena spomen-ploča Slavku Ćuruviji

Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo da su vandali ukrali spomen ploču u Svetogorskoj ulici, na mestu gde je ubijen novinar Slavko Ćuruvija. NUNS i Udruženje novinara Srbije zahtevaju da se ploča najhitnije vrati i da oni koji su je uklonili odgovaraju pred zakonom.

Vandali su ukrali spomen ploču u Svetogorskoj ulici, na mestu gde je ubijen novinar Slavko Ćuruvija, saopšilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije.

NUNS je prijavio policiji nestanak spomen obeležja u Svetogorskoj ulici. "Zahtevamo da se spomen ploča najhitnije vrati na zid na kojem je stajala punih devet i po godina i da oni koji su je potajno i neovlašćeno uklonili odgovaraju pred zakonom", naveo je NUNS.

"Sramota je mala reč. Očigledno je to odgovor na godišnjicu 5. oktobra", rekla je agenciji Beta predsednica NUNS-a Nadežda Gaće.

Vlasnik "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine u ulazu zgrade u Svetogorskoj, gde je stanovao.

Godinu dana kasnije NUNS je postavio spomen-ploču, a otkrivajući je, tadašnja predsednica Gordana Suša rekla je da njome NUNS poručuje "da se ne zaboravi i da se više nijednom novinaru to ne dogodi".

Na ploči je zapisano: "Na ovom mestu 11. aprila 1999. godine ubijen je zbog oštre kritičke reči Slavko Ćuruvija, novinar, urednik i vlasnik "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina". U znak sećanja, Nezavisno udruženje novinara Srbije, 11. april 2000".

Udruženje novinara Srbije osudilo je skrnavljenje mesta ubistva novinara Slavka Ćuruvije i zatražilo da kradljivci spomen ploče hitno budu uhapšeni i kažnjeni.

"Uklanjanjem spomen ploče iz haustora zgrade, u kojoj je hicima iz pištolja Ćuruvija ubijen 11. aprila 1999. godine, vandali su povredili žrtvu, porodicu i novinarsku javnost", navodi se u saopštenju UNS.

To udruženje je zatražilo da počinioci budu "hitno" otkriveni i kažnjeni, a da se spomen ploča vrati u hodnik zgrade u kojoj je Ćuruvija živeo.

"UNS podseća da vlast koja nije pronašla ubice novinara, u najkraćem roku treba da otkrije ko je i s kojim motivima skinuo memorijalnu tablu", navodi se u saopštenju.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 07. okt 2009, 04:29) - anonymous [neregistrovani]

Bakar

Mora da je bila od bakra....strasno!!!

(sreda, 07. okt 2009, 01:09) - Milovan [neregistrovani]

Vandali?

Koji VANDALI? Zar ovako nesto moze da se okvalifikuje kao vandalizam? Za ovakvo skrnavljenje se mora naci drugi termin.Ja ga nemam,kao sto ne znam ni sta da kazem kad sam ovo procitao..?

(sreda, 07. okt 2009, 01:00) - Posle ovoga ne znam ni svoje ime??? [neregistrovani]

Kuda ide ova Srbija???

Alo,ljudi,Srbi,hriscani...pa sta radite sa svojm ljudima i Srbijom??? Pa ovo sto se dogodilo u seriji zadnjih meseci,covek samo moze da konstatuje da vise ''Srba'' radi na propast cele drzave i nacije...Vec odavno je ljudski zivot najbezvredniji,i sve vise vredi od njega,pare,''slava,uspeh'' i sve materijalno...ali ovo je vec bez komentara!Pa ovo je skoro brutalnije i nerazumljivije od samog ubistva.Gde je nestao moral i griza savest za ovakva zlodela i skrnavljenje?????

(utorak, 06. okt 2009, 20:08) - anonymous [neregistrovani]

Neljudi

Uzeli mu zivot, uzeli mu spomen, i mrtav im smeta. Spomen tvoj je u nasim srcima, to ne mogu uzeti.

(utorak, 06. okt 2009, 19:46) - anonymous [neregistrovani]

Neverica

E, pa, stvarno, ja sada ne znam sta da napisem!Potpuno sam zbunjen.

(utorak, 06. okt 2009, 19:33) - anonymous [neregistrovani]

Djubrad

Djubrad ni Mrtvog Coveka ne ostavlja na Miru...