Ukinut pritvor bivšem vicekonzulu Miloševiću

Krivično vanraspravno veće Drugog opštinskog suda u Beogradu ukinulo je pritvor bivšem vicekonzulu Srbije u Njujorku Igoru Miloševiću.

On će biti pušten iz Centralnog zatvora u kom je proveo više od mesec dana, pošto je veće utvrdilo da više nema opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao da remeti istragu uticanjem na svedoke, izjavila je sekretar suda Nada Đorđević.

Milošević je uhapšen 2. septembra zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj tako što je srpskom studentu u SAD Miladinu Kovačeviću izdao privremenu putnu dozvolu iako su mu američke vlasti ranije oduzele pasoš, i na taj način mu omogućio da se vrati u Srbiju.

Istražni sudija završio je juče saslušanje svih predloženih svedoka u istrazi, pa bi istražni postupak protiv Miloševića mogao vrlo brzo da bude okončan i predmet upućen tužilaštvu da odluči o podizanju optužnice.

Rešenje o sprovođenju istrage tereti Miloševića zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja u sticaju sa krivičnim delom falsifikovanja službene isprave.

Protiv Miloševića je krajem juna pokrenut disciplinski postupak u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i on je opozvan sa funkcije vicekonzula.

On se juče pred istražnim sudijom suočio sa takođe smenjenim generalnim konzulom Srbije u Njujorku Slobodanom Nenadovićem, ali su obojica ostali kod svojih ranije datih iskaza.

Milošević je ponovio da se konzul nije protivio izdavanju sporne putne dozvole, odnosno da je imao njegovu saglasnost, dok je Nenadović tvrdio suprotno.

Za Kovačevićem, koji je sa tom putnom ispravom prešao u Srbiju, izdata je međunarodna poternica Interpola, jer ga američke vlasti traže zbog tuče u studentskom baru u Bingamtonu, tokom koje je 4. maja naneo teške telesne povrede Brajanu Štajnhaueru.

Kovačević je uhapšen posle tuče i oduzet mu je pasoš, kako ne bi mogao da napusti SAD, ali je za njega plaćena kaucija od 100.000 dolara.

Po izlasku iz pritvora, Kovačević je sa privremenom putnom ispravom koju mu je izdao konzulat Srbije u Njujorku napustio SAD i vratio se u Srbiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво