Karadžić traži podatke o sporazumu sa Holbrukom

Bivši predsednik RS Radovan Karadžić zatražio je danas od Tužilaštva suda u Hagu sve informacije o sporazumu kojim mu je, kako tvrdi, bivši predstavnik SAD Ričard Holbruk garantovao imunitet.

Danas objavljenim podneskom, Karadžić traži da mu Tužilaštvo dostavi "sve informacije koje ima o sporazumu koji je oko 18-19. jula 1996. godine sa Radovanom Karadžićem sklopio Ričard Holbruk".

Karadžić od Tužilaštva traži i podatke, sakupljene od 1996. godine do danas, o "zahtevima da se progon Radovana Karadžića ne sprovodi", kao i informacije o "propustima da se Karadzić uhapsi i razlozima za to".

Karadžić zahteva i da mu tužioci predaju sve informacije o vezi "pregovaračkih napora SAD u Bosni" i Ujedinjenih nacija, te njihovih organa - Saveta bezbednosti, Generalne skupštine, međunarodnih snaga u BiH, te samog Tribunala, 1995-97. godine.

Isti zahtev podneo je i za informacije o odnosima SAD i članica UN, uključujući i zemlje Kontakt-grupe.

U podnesku se naglašava da je neophodno da Karadžić ima uvid u te materijale kako bi "podneo zahtev za odbijanje optužnice", utemeljen na njegovoj tvrdnji da mu je "Ričard Holbruk obećao, 18-19. jula 1996. da se neće suočiti sa krivičnim progonom u Hagu ukoliko se složi da se potpuno povuče iz javnog života".

"To obećanje može se pripisati Haškom tribunalu zato što je dato u ime, ili uz konsultacije sa članicama SAveta bezbednosti UN, ili se razumno moglo poverovati da je bilo tako", piše u podnesku.

Karadžić je optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i širom BiH i za druge zločine 1992-95. godine.

broj komentara 0 pošalji komentar