Suočavanje bivšeg generalnog konzula i vicekonzula

Bivši Generalni konzul Srbije u Njujorku Slobodan Nenadović suočio se sa svojim takođe bivšim zamenikom Igorom Miloševićem pred istražnim sudijom Drugog opštinskog suda u Beogradu koji vodi istragu protiv Miloševića.

Oni su prilikom suočavanja ostali pri svojim ranije datim, oprečnim iskazima, rekao je Miloševićev branilac Milan Zindović koji je prisustvovao suočenju.

Bivši vicekonzul Milošević je ponovio da je imao saglasnost generalnog konzula da izda spornu putnu dozvolu Miladinu Kovačeviću kome su američke vlasti oduzele pasoš, dok je Nenadović tvrdio da mu nije dao saglasnost.

Istražni sudija saslušao je i preostala dva svedoka u istrazi - radnike tog konzulata Jelenu Đorđević i Milovana Bajićevića i suočio ih sa Miloševićem u odnosu na različitosti u iskazima.

Miloševićev advokat je predložio da se njegovom branjeniku ukine pritvor čemu se tužilac nije usprotivio, a konačnu odluku o tome trebalo bi da donese krivično vanraspravno veće suda.

Miloševiću je u četvrtak pritvor produžen za još mesec dana zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao da u toku istrage utiče na nesaslušane svedoke.

Milošević, koji se od 2. septembra nalazi u pritvoru, tereti se da je zloupotrebio službeni položaj tako što je srpskom studentu u SAD Kovačeviću izdao privremenu putnu dozvolu iako su mu američke vlasti ranije oduzele pasoš, i na taj način mu omogućio da se vrati u Srbiju.

Pred istražnim sudijom ranije su svedočili bivši generalni konzul Slobodan Nenadić, kao i Miladin Kovačević i njegovi roditelji.

Rešenje o sprovođenju istrage tereti Miloševića zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja u sticaju sa krivičnim delom falsifikovanja službene isprave.

Protiv Miloševića je krajem juna pokrenut disciplinski postupak u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i on je opozvan sa funkcije vicekonzula.

Za Kovačevićem, koji je sa tom putnom ispravom prešao u Srbiju, izdata je međunarodna poternica Interpola, jer ga američke vlasti traže zbog tuče u studentskom baru u Bingamtonu, tokom koje je 4. maja naneo teške telesne povrede Brajanu Štajnhaueru.

Kovačević je uhapšen posle tuče i oduzet mu je pasoš, kako ne bi mogao da napusti SAD, ali je za njega plaćena kaucija od 100.000 dolara.

Po izlasku iz pritvora, Kovačević je sa privremenom putnom ispravom koju mu je izdao konzulat Srbije u Njujorku napustio SAD i vratio se u Srbiju.

 

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">