Pogibija gardista još nerazjašnjena

Ispred vojnog objekta "Karaš" na Topčiderskom brdu u Beogradu održan je pomen dvojici gardista, Draganu Jakovljeviću i Draženu Milovanoviću, koji su na današnji dan pre četiri godine stradali pod još neutvrđenim okolnostima dok su bili na straži. Roditelji poginulih gardista zatražili da se utvrdi istina o tome "ko im je i zašto ubio decu".

Roditelji i rodbina okupljeni ispred tog podzemnog objekta zatražili su da se konačno utvrdi istina o pogibiji dvojice vojnika.

Zastupnik porodica Vladan Batić ocenio je da se dvojica gardista svakog 5. oktobra "ponovo ubijaju" jer, kako je rekao, "nema želje da se utvrdi istina".

Sličnu sudbinu, prema njegovoj oceni, imaju slučajevi još 49 vojnika koji su za nepune dve i po godine "navodno izvršili samoubistvo".

"Nalazom balističara američkog Federalnog istražnog biroa nedvosmisleno je potvrđeno da nije reč o samoubistvu", kaže Batić i tvrdi da su gardisti "streljani zbog Ratka Mladića ili nekog drugog".

Podsećajući da se sada traži novo balističko i sudsko-medicinsko veštačenje, on je ocenio da je to pokušaj da se falsifikuje istina.

Očevi Milovanovića i Jakovljevića ponovo su zatražili da se utvrdi istina "o tome ko im je i zašto ubio decu".

Iako je posle pogibije gardista 2004. vođeno više istražnih radnji, ni danas nisu razjašnjene okolnosti pod kojima su dvojica vojnika izgubila život.

Nekadašnji Vojni sud je sproveo istražne radnje, a veštaci koje je angažovao zaključili su da je Jakovljević ubio Milovanovića, a onda pucao u sebe.

Međutim, nezavisna komisija, koja je formirana po nalogu tadašnjeg predsednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, obavila je svoj uviđaj, ekshumirala leševe, sprovela sudsko-medicinsko i balističko veštačenje i zaključila da je gardiste ubila treća osoba.

Posle ukidanja vojnih sudova, predmet je dospeo u Vojno odeljenje Okružnog tužilaštva u Beogradu.

Na predlog tužilaštva, u martu 2005. godine, istražni sudija Okružnog suda u Beogradu obavio je novi uviđaj na okolnosti položaja gde su pronađeni vojnici u trenutku pogibije u odnosu na spoljne ograde i na okolnost ulaza i izlaza iz objekta posebne namene "Karaš".

Ubrzo posle toga, u junu 2005. godine tužilaštvo je zatražilo i treće "superveštačenje" stranih balističara, koje su obavili veštaci Laboratorije FBI "Kvantiko" u Vašingtonu.

Veštak balističar Stiv Kasper isključio je mogućnost da su dvojica nastradalih gardista u vojnom objektu "Karaš" na Topčideru, 2004. godine izvršila samoubistvo.

Kasper je putem video konferencijske veze koja je uspostavljena iz zgrade Okružnog suda Beogradu, u okviru usmene dopune svog nalaza i mišljenja, naveo da su "svi hici, izuzev jednog, u vojnike ispaljeni sa rastojanja od oko 3.35 metara".

Tužilaštvo je nedavno zatražilo novo sudsko-medicinsko veštačenje.

Punomoćnici porodica dvojice gardista ocenili su da je novo sudsko-medicinsko veštačenje suvišno.

Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović, pripadnici Gardijske brigade, Vojna pošta 4795, život su izgubili u vreme obavljanja stražarske dužnosti na Topčideru, 5. oktobra 2004. godine, oko 9.15 sati, dok su bili u patroli koja obezbeđuje taj vojni objekat.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво