Čitaj mi!

Žbogar: Pravi trenutak za formiranje Specijalnog suda za OVK

Specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da je sve spremno za osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine koje su počinili pripadnici bivše OVK, ocenivši da je pravi trenutak za formiranje tog tela. Žbogar očekuje da počnu razgovori o formiranju ZSO, istakavši da je to u interesu i Srbije i Kosova, a prvenstveno kosovskih Srba.

Žbogar je napomenuo da je formiranje Specijalnog suda pre svega u interesu Kosova, a očekuje da počnu razgovori o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), kako je predviđeno Briselskim sporazumom.

Žbogar nije želeo da spekuliše šta bi se desilo ukoliko se u kosovskom parlamentu ne donese odluka o formiranju Specijalnog suda, istakavši da je taj sud u interesu Kosova.

"Ne želim da spekulišem šta će biti ako ne bude, jer zaista verujem da je ovaj sud u interesu Kosova i da će i članovi kosovske skupštine na kraju videti da je ovo najbolje rešenje, da sami odluče o uspostavi takvog suda, da će taj sud na najbrži mogući način doći do kraja ove priče iz izveštaja Saveta Evrope", reako je Žbogar novinarima u Zubinom Potoku, gde je prisustvovao svečanom otvaranju nove zgrade Doma zdravlja.

Šef kancelarije EU na Kosovu rekao je da razume da to nije laka odluka za kosovski parlament, ali da dolazi vreme kada bi trebalo da se usvoje ustavni amandmani za formiranje Specijalnog suda.

"Što se nas tiče, kako mi vidimo, sve je spremno za glasanje, ustavne promene su već bile razmatrane na sednici Odbora za pravosuđe, a zakon je spreman. Mi razumemo da to nije laka odluka za Skupštinu Kosova i da treba da se razmisli o mnogim stvarima i onda na kraju da se odluči. Tako mi objašnjavamo zašto možda traje malo duže nego što smo očekivali", naveo je Žbogar.

Žbogar ističe da je došlo vreme da se usvoje ustavne promene. Sad je pravi trenutak da se ide dalje i da se skine taj, kako ja obično kažem, crni oblak iznad Kosova, tako da možemo ići dalje sa pripremama za formiranje Suda", poručio je specijalni izaslanik EU.

Kosovski mediji na albanskom navode da je kosovska opozicija najavila da njeno protivljenje Specijalnom sudu neće biti samo verbalno, već da razmatraju i mogućnosti za protest.

Takođe, navodi se da ima mogućnosti i za razne akcije unutar i van kosovske skupštine u vremenu kada se amandmani na Ustav i zakon budu razmatrali u parlamentu.

Šef kancelarije EU na Kosovu rekao je i da se očekuje da počnu razgovori o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), istakavši da je to u interesu i Srbije i Kosova, a prvenstveno Srba na Kosovu.

"Mi se nadamo da će se svi elementi iz Sporazuma od pre dve godine biti implementirani, a naravno da je pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) veliki deo tog sporazuma. Očekujemo da će početi razgovori o tom pitanju i da će doći do nekog dogovora između dve strane, a kada će to doći – u ovom trenutku mislim da je teško reći", rekao je Žbogar.

Prema njegovim rečima, u interesu Srbije je zbog poglavlja 35, u interesu prvenstveno Srba na Kosovu da se formira ZSO, a u interesu je i Kosova da se ispuni ta obaveza iz Sporazuma.

Specijalni predstavnik EU je u Zubinom Potoku, na severu Kosova, prisustvovao svečanom otvaranju nove zgrade Doma zdravlja, čiju je izgradnju finansirala Evropska unija sa 600.000 evra.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 09. jun 2015, 17:35) - Gresni pop Milorad [neregistrovani]

U interesu Srba je

prvenstveno da VI i vama slicni prvenstveno pocnete da postujete sve ono sto je potpisano. Formiranje Specijalnog suda je u interesu Srba samo uporedo sa formiranjem ZSO ali pod uslovima koji su u interesu Srba i da Pristina, uz vasu podrsku, prestane da ucenjuje Srbe na severu...  

(utorak, 09. jun 2015, 16:31) - Jovica [neregistrovani]

Zbogar

Tresla se gora rodio se mis. Pazi gospodine Zbogar da na kraju ne budete vi sudjeni zbog svega ovoga za ovakve spekulacije i ako se bude otvorio taj Sud sumnjam da ce biti u funkciji pravde i dali ce ikad biti to sto trebalo bi da bude ako bude isto kao sa Srbima u Haskom Tribunalu 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">