Knežević ostaje u pritvoru

Vrhovni sud Srbije odbio žalbe branilaca Gorana Kneževića i Ivana Devića, na rešenja Okružnog suda u Beogradu, kojim im je produžen pritvor za dva meseca.

Žalbe branilaca bivšeg gradonačelnika Zrenjanina Gorana Kneževića i njegovog saradnika Ivana Devića na rešenje kojim im je produžen pritvor za još dva meseca, odbijene su kao neosnovane.

Posebno odeljenje Vrhovnog suda Srbije je odbijanjem žalbi Kneževića i Devića potvrdilo odluku Specijalnog suda u Beogradu, kojom im je pritvor produžen zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja, za koje je zaprećena kazna zatvora preko 10 godina, kao i zbog visine pribavljene imovinske koristi.

Vrhovni sud podseća i na okolnost da se sumnja da je Knežević navedena krivična dela izvršio na funkciji gradonačelnika Zrenjanina, a okrivljeni Dević kao koordinator za oblast privrede i rad javnih preduzeća u toj opštini i to u sastavu kriminalne grupe koja je delovala u dužem vremenskom periodu.

Deviću je pritvor produžen i zbog opasnosti od bekstva jer "postoji osnovana sumnja da je preko kontakata sa domaćim i stranim investitorima pribavio veliku protivpravnu imovinsku korist i da bi korišćenjem te imovine i stečenih veza i kontakata mogao pobeći", navodi se u odluci Vrhovnog suda Srbije.

Početak suđenja Kneževiću i njegovim saradnicima, optuženim za malverzacije sa građevinskim zemljištem u Zrenjaninu zakazan je za 26. oktobar.

Kneževićevu grupu poznatiju kao "građevinska mafija" čini još 21 optuženi. Specijalno tužilaštvo podiglo je 1. aprila optužnicu protiv njih zbog krivičnih dela zločinačko udruživanje, zloupotreba službenog položaja, primanje mita i davanje mita.

Optužnicom se Kneževiću, kao organizatoru, i ostalim optuženima, kao članovima organizovane kriminalne grupe, stavlja na teret da su, od 2006. do 2008. godine, kao službena i odgovorna lica u lokalnoj samoupravi Zrenjanina i javnim preduzećima, zloupotrebili službeni položaj i pričinili štetu opštini Zrenjanin od najmanje 150 miliona dinara.

Knežević i njegovi saradnici uhapšeni su 1. oktobra prošle godine, a istraga protiv njih proširivana je više puta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара