Za Karadžića “jezik koji razume”

Sudsko veće Haškog tribunala saopštilo je da će omogućiti bivšem Predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću da dobija sudska dokumenta na "jeziku koji razume", ali nije odobrilo njegov zahtev da mu sav materijal, bude dostavljan na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Karadžić je u avgustu uložio žalbu sudskom veću da su transkripti audio snimaka koji su mu dostavljani na "bosansko-hrvatsko-srpskom" jeziku neprihvatljivi, jer je njihovo preslušavanje zamarajuće, što ometa pripremu njegove odbrane.

Sudsko veće je saopštilo da je dostavljanje transkripata na jednom od zvaničnih jezika Tribunala, kao i dostupnost audio snimaka na jeziku koji optuženi razume u skladu s politikom suda i sudskom prevodilačkom praksom.

Veće je, takođe, naglasilo da zbog ograničenih uslova, nema mogućnosti da prevodi transkripte na ćirilicu.

Povodom Karadžićeve tvrdnje da ne zna dovoljno dobro engleski, kako bi razumeo pravnu terminologiju, sud je odlučio da mu takva dokumenta dostavlja na "bosansko-hrvatsko-srpskom" jer te jezike optuženi razume.

Karadžić će, takođe, imati pravo na besplatnog prevodioca, ukoliko ga zatraži, kao i prevodilačku pomoć prilikom pripreme odbrane, navelo je Sudsko veće.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи