Nikolić imao nalog da rasturi stranku

Lider Srpske radikalne stranke, Vojislav Šešelj, izjavio je u Haškom tribunalu da su Tomislava Nikolića vrbovale zapadne obaveštajne službe da pokuša da rasturi SRS i napomenuo da ga je sramota što je Nikolić kod njega godinama uživao neograničeno poverenje.

"Bivši šef tima za moju odbranu, Tomislav Nikolić, po nečijem nalogu sada daje izjave kako sam preko tog telefona davao i neke političke sugestije", rekao je Šešelj u nastavku suđenja pred Tribunalom.

"Da li je to istina ili nije, teško je sada ustanoviti", dodao je Šešelj i istakao da se postupci Nikolića nisu slučajno podudarili sa inicijativom Tužilaštva da mu se nametne branilac, navodeći da je "akcija vođena i ovde i tamo, u Beogradu".

"Velika me je sramota što je Tomislav Nikolić godinama uživao moje neograničeno poverenje, čak toliko poverenje da sam mu omogućio da bude glavni šef tima za pomaganje moje odbrane i u toliko je moje razočaranje veće", kazao je Šešelj.

On je dodao da se čoveku, koji je "izgubio svaki moralni kriterijum, ništa na reč ne sme verovati, i pogotovo Sekretarijat (Tribunala) ne sme da se rukovodi njegovim izjavama u srpskim medijima".

Šešelj je naveo da Tužilaštvo, ako ima razloga, može Nikolića da uzme kao svog svedoka i dovede ga u sudnicu, kako bi "ta saradnja bila ovde maksimalno manifestovana".

Predsedavajući Sudskog veća, sudija Žan Klod Antoneti, rekao je da nema potrebe da se govori o Nikoliću, pošto više nije u Šešeljevom timu za odbranu, na šta je optuženi uzvratio da se sa tim slaže, jer je sa Nikolićem "gotovo u svakom pogledu".

"Njegov moralni krah je njegov lični krah i to nas ne interesuje", rekao je Šešelj.

On je obavestio sudsko veće da je opozvao Aleksandra Vučića kao pravnog savetnika iz tima za odbranu i dodao da je obavestio Sekretarijat da je, umesto Vučića, u timu sada Boris Aleksić, takođe poslanik SRS-a.

Lider radikala je zatražio od suda da mu se omogući "minimum" odbrane, ocenivši da je nedopustivo da mu sud spreči direktnu komunikaciju sa pravnim savetnicima i njihove periodične posete.

"Vi meni možete uskratiti tu telefonsku liniju i pravne savetnike. Ja ću se u tom slučaju i dalje braniti bukvalno sam", rekao je Šešelj.

Sudija Antoneti je rekao da će o poseti pravnih savetnika biti doneta odluka kad se dobije odgovor relevantnih osoba, napominjući da je Sekretarijat zatražio od Šešeljevih pravnih savetnika da poštuju poverljivost upravo zbog spornih izjava kojima su, kako je rekao, možda "prešli" crtu.

Antoneti je dodao da je nezamislivo da se budžet Tribunala koristi za finansiranje političkih aktivnosti i da se postavlja pitanje da li Šešelj imenuje pravne savetnike iz redova SRS-a kako bi sa njima vodio političke razgovore.

Lider radikala je ponovio da se protiv njega vodi "kafkijanski" proces jer ga, osim zahteva Tužilaštva da mu se uskrati "osnovno" pravo na odbranu, tužioci nisu upoznali sa više od 50 odsto svojih zahteva.

Suđenje Šešelju je odloženo 26. avgusta, pošto su tužioci tražili da proces bude prekinut dok Žalbeno veće ne donese odluku o njihovom zahtevu da optuženom bude oduzeto pravo da se brani sam i da mu Tribunal nametne branioca.

Žalbeno veće je, međutim, prošle sedmice taj zahtev odbacilo, a Šešelj je najavio da neće učestvovati u procesu ukoliko mu bude nametnut branilac.

Lider SRS optužen je za zločine nad Hrvatima i muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine.

Šešelj se 23. februara 2003. dobrovoljno predao Tribunalu, a 25. marta iste godine izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи