Miladin Kovačević svedok na suđenju bivšem vicekonzulu Srbije u Njujorku

Miladin Kovačević, protiv koga se u Sjedinjenim Američkim Državama vodi krivični postupak, kaže da želi da taj postupak što pre bude okončan i da nastavi da živi normalno.

Miladin Kovačević je sa članovima porodice, došao u Palatu pravde u Beogradu, kako bi svedočio u okviru istrage protiv bivšeg vicekonzula Srbije u Njujorku Igora Miloševića. Bivši vicekonzul je optužen da je zloupotrebio službeni položaj i Kovačeviću, kome su američke vlasti oduzele pasoš, izdao privremenu putnu dozvolu.

Dok je u hodniku Palate pravde čekao saslušanje, Kovačević je novinarima rekao da nije nikakav fundamentalista, koji želi da širi neku svoju ideologiju, već običan mladić koji želi, ako može, da živi svoj život normalno.

Članovi porodice Kovačevi zadržali su se kod istražnog sudije Snežane Stojanović gotovo šest sati. Nisu hteli da govore o detaljima svojih iskaza. Kažu da je vicekonzul Igor Milošević samo radio svoj posao i da je, zahvaljujući, kako kažu, njegovom časnom postupanju, Miladinu spasen život.

Otac Miladina Kovačevića, Petar Kovačević, izjavio je da oni ni u kom slučaju ne prihvataju bilo kakvo suđenje u inostranstvu, posebno ne u SAD. "Mi smo platili za izlazak iz zatvora kauciju, ustvari to je bio izlazk iz logora", kaže otac Miladina Kovačevića i dodaje: "Tražimo od SAD da nam se kaucija vrati, jer se izlazak iz logora se ne plaća."

Miloševićev advokat Milan Zindović kaže da su posle iskaza članova porodice Kovačević razjašnjene mnoge okolnosti u vezi sa izdavanjem putnog lista. Advokat je predložio i da njegovom branjeniku bude ukinut pritvor, ali tužilac i istražni sudija to nisu podržali.

"Odbarana Miloševića je zaiosta onakva kava je data u prvom trenutku. U biti se slaže i poklapa i upravo iz tog razloga smo zadovoljni kako i na koji način su današnji svedoci predočavali svoja saznanja i činjenice sa kojima raspolažu", zaključuje Zindović.

Bivšem vicekonzulu Igoru Miloševiću, 2. septembra, određeno je 30 dana pritvora kako ne bi uticao na svedoke.

Podsetimo, incident se dogodio u državi Njujork, u noći između 3. i 4. maja ove godine. U studentskoj diskoteci, Brajan Štajnhauer nepristojno se poneo prema studentkinji Melisi Kartaheni. Na njegov gest, reagovao je prvo Melisin mladić Sanel Softić, a zatim i njegov drug Miladin Kovačević. Posle verbalnog sukoba, došlo je do fizičkog obračuna, u kojem je Brajan teško povređen. Policija je uhapsila Softića, Kovačevića i Edina Džubura. Nakon što je platio kauciju od 100 hiljada dolara i izašao iz zatvora, Kovačević je sa privremenom putnom ispravom, koju mu je izdao konzulat Srbije u Njujorku, napustio SAD i vratio se u Srbiju.

Po povratku u rodnu Kulu, Miladinovi roditelji rekli su da je njihov sin u američkom pritvoru bio izložen torturi, omalovažavanju i vređanju na etničkoj osnovi, kao i da se porodici telefonom pretilo.

Protiv Kovačevića se u Srbiji ne vodi postupak jer pravosudni organi čekaju da iz SAD stigne dokumentacija koju je zatražilo srpsko Ministarstvo pravde, s obzirom na to da Srbija ne može da izruči svoje državljane, što u ovom slučaju zahtevaju američke vlasti.

Ubrzo posle povratku u Srbiju, Kovačević je sklopio ugovor sa košarkaškim klubom Vrbas iz Kule. Kapiten tima i član Opštinskog veća za sport i omladinu Bojan Marković rekao je novinarima da KK Vrbas podržava Kovačevića i da je na njegovoj strani.

Kovačevićev povratak u sport izazvao je revolt američke javnosti pa je američka senatorka Hilari Klonton zatražila od pojedinih kompanija da prestanu da finansiraju Košarkaški savez Srbije dok se Kovačević ne izruči Americi. Zahtev senatorke, do sada je podržao jedino vršački Hemofarm. Direktor Hemofarma, Miodrag Babić, rekao je da su to učinili jer ta kompaniija ne želi da brani agresivnost ili da opravdava posledice Kovačevićevog ponašanja.

Za Kovačevićem je raspisana Interpolova poternica, čime mu je onemogućen ulazak u 180 država.

Advokat Mulutina Kovačevića, Veselin Cerović, ranije je rekao da se njegov klijent neće dobrovoljno predati američkim vlastima.

Američki senatori Čarls Šumer i Hilari Klinton razgovarali su sa ambasadorom SAD u Srbiji Kameronom Manterom o pojačavanju pritiska na srpske vlasti da se izruči Miladin Kovačević, koji se tereti za nanošenje teških povreda američkom državljaninu Brajanu Štajnhaueru u tuči.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи