Читај ми!

Porodice traže pravdu za srpske žrtve

Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije predalo je Tužilaštvu za ratne zločine listu zahteva za procesuiranje albanskih zločinaca za koje sumnjaju da su odgovorni za smrt i nestanak osoba sa KiM.

Zastupnik Udruženja Snežana Branković pročitala je novinarima dopis Tužilaštvu u kome ga Udruženje obaveštava da je nezadovoljno dosadašnjim rezultatima istraga o stradanju srpskih žrtava na KiM od zločina OVK i NATO agresije.

"Primorani smo na ovakav vid protesta. Dostavili smo Tužilaštvu imena stradalih i nestalih i imena njihovih kidnapera i zločinaca. Porodice su možda mogle još da čekaju na ovakav korak, ali žrtve više ne mogu", navela je Brankovićeva.

Prema njenim rečima, Udruženje traži od Tužilaštva da objavi imena zločinaca, broj podignutih optužnica, broj procesuiranih lica, ali i koliko je predmeta završeno presudom i osudom.

Takođe su od Tužilaštva tražili da primi delagaciju Udruženja do 30. avgusta, do kada je planiran miran protest porodica.

Udruženje je juče okačilo na zid preko puta Specijalnog suda transparente na kojima su imena i fotografije oko 2.500 nestalih i ubijenih civila, vojnika i policajaca sa KiM.

Predsednik Vladine komisije za nestale tvrdi da je Srbija posvećena rešavanju tog pitanja, ali da novih informacija nema.

"Nismo dobili nijednu informaciju od te takozvane OVK iz njihove arhive o sudbini lica koja su nestala", rekao je predsednik Vladine Komisije za nestale Veljko Odalović.

Danilo Tvrdišić, član Starešinstva pokreta "Dveri", koji je podržao porodice, rekao je da će se taj pokret aktivno priključiti porodicama u borbi za istinu i pravdu.

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM Simo Spasić ukazao je da je protest koji do 30. avgusta, Dana nastalih, ciljano organizovan ispred Suda i Tužilaštva za ratne zločine jer Udruženje smatra da su "oni dužni porodicama kidnapovanih i ubijenih civila i policajaca".

"Od 1998. tražimo istinu i pravdu, punih 16 godina, ali porodice je još ne dočekaše jer Tužilaštvo ćuti o tim žrtvama", naveo je Spasić.

Ukazao da su porodice u više navrata davale i haškim tužiocima imena 300 kidnapera i ubica, ali da, nažalost, niko od njih nije procesuiran.

Ističući da Udruženje samo traži pravdu za svoje najmilije "ni manje, ni više", Spasić je rekao da ono želi da se Tužilaštvo i Sud ponašaju makar isto kao "kada su u pitanju porodice žrtava albanskih, muslimanskih žrtava".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи